Volkswagen otvoril na Slovensku svoj štvrtý závod

Nemecký automobilový koncern otvoril v utorok v Stupave už svoj štvrtý slovenský závod.

29.10.2014 15:00
Volkswagen, nástroje Foto:
Podľa európskej asociácie poskytuje trenčiansky hotel Elizabeth zákazníkom najlepšie služby spomedzi všetkých historických hotelov Európy.
debata

Nová nástrojáreň bude svoje produkty vyvážať nielen do krajín Európskej únie, ale aj do tisícky kilometrov vzdialeného Mexika, Indie a Číny. Výroba nástrojov ako zváracie kliešte, manipulátory či ochranné prvky strojov vytvorila v Stupave 50 nových pracovných miest a ďalších 100 pridá spolupráca s externými firmami.

„V Stupave máme veľké rozvojové plány. Už teraz rozmýšľame nad umiestňovaním nových technológií a jednou z nich bude napríklad 3D tlačiareň,“ povedal predseda predstavenstva VW Slovakia Albrecht Reimold. Nová tlačiareň má patriť medzi najväčšie na svete so schopnosťou vyrábať zadané formy nielen z hliníka, ale aj ocele.

„Ak by sme chceli, dokáže vyrobiť dokonca aj zlatú retiazku. Stačí len do zásobníka nasypať zlatý prach, zadať požadovaný tvar a počkať kým laserový lúč vyrobí šperk. Samozrejme, my budeme tlačiareň využívať na zhotovovanie rôznych prototypov automobilových súčiastok,“ priblížil Dirk Paukstat, šéf nástrojárne v Stupave.

Ďalšie nové technológie umiestňované v závode v Stupave vedenie Volkswagenu Slovakia zatiaľ ešte nechce prezradiť. „Okrem haly s rozlohou 6-tisíc štvorcových metrov nám patrí aj pozemok s rozlohou 48-tisíc štvorcových metrov a máme tak dostatok priestoru pre ďalší rast,“ uviedol Reimold.

Na plánoch otvorenia novej nástrojárne priamo na Slovensku sa v nemeckej centrále koncernu Volkswagen načalo pracovať už v roku 1995. „Prípravou plánov boli vtedy poverení dvaja špecializovaní odborníci,“ priblížil Reimold. No až okolo roku 2012 sa vyrobili prvé zváracie kliešte priamo v bratislavskom závode Volkswagenu. Ďalšie dva roky trvalo, kým si vývoj nástrojov priamo na Slovensku získal dosť prestíže na vytvorenie vlastného závodu. „Vďaka lepšej špecializácií sme hmotnosť zváracích klieští dokázali znížiť zo 130 na 80 kilogramov. Tým sme pomohli dosiahnuť značné úspory vo výrobe automobilov,“ priblížil jeden z úspechov Paukstat. Samotné zváracie kliešte pred odoslaním do niektorého zo 106 výrobných závodov koncernu Volkswagen musia prejsť prísnym testovaním. Robotické rameno napríklad tisíckrát testuje schopnosť klieští zvárať vo všetkých požadovaných polohách.

Pre niektorých z 9¤400 zamestnancov Volkswagenu Slovakia otvára štvrtý závod nové kariérne možnosti. „Ako mechanik dávam dokopy prípravky a úchopné zariadenia s označením Greifer, ktoré na linke slúžia na premiestňovanie plechov zváraných kliešťami vyrobenými tiež v našom závode,“ priblížil zamestnanec Karol Klepo. Vyučený nástrojár začal vo Volkswagene Slovakia pracovať na výrobnej linke, neskôr prešiel do náraďovne a momentálne pracuje v novo otvorenom závode v Stupave. „Tu mám okrem pozície mechanika na starosti aj vzdelávanie učňov a práve odovzdávanie vedomostí je to, na čo by som sa chcel v budúcnosti vo Volkswagene zamerať,“ uzavrel Klepo.

Volkswagen Slovakia pôsobí na Slovensku už viac ako 23 rokov a aktuálne zamestnáva 9¤400 ľudí. Priamo v bratislavskom závode vyrába SUV vozidlá Volkswagen Touareg, Audi Q7, ďalej malé mestské automobily Volkswagen up!, Volkswagen e-up!, SEAT Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. Závod v Martine je zameraný na produkciu komponentov na podvozky a prevodovky. Nový a štvrtý závod v Stupave vyrába nástroje pre produkčné linky. <PE>

Zváracie kliešte z produkcie nástrojárne Volkswagenu v Stupave, ktoré sa budú vyvážať do celého sveta.# FOTO: VOLKSWAGEN

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #automobilky #Stupava