Rizikové banky zvýšia poplatky

Niektoré banky, ktoré neprešli záťažovými testami Európskej centrálnej banky, môžu zvýšiť svoje poplatky. Netýka sa to Slovenska, ale viacerých iných krajín eurozóny.

29.10.2014 05:30
debata

Testami síce neprešlo 25 zo 130 bánk, ale akciové trhy to nevyhodnotili ako riziko. Predpokladá sa, že dotknuté banky sa ozdravia, aj keď s dosahmi na dané trhy.

Za tento výsledok však viaceré krajiny zaplatili daň v podobe vyšších dlhov, keďže ozdravovanie bánk nebolo lacné.

Európska centrálna banka analyzovala, či by mali banky dostatočný finančný vankúš v prípade, ak by bola tri roky recesia, čiže hospodársky pokles. Dvanástim z rizikových bánk sa zatiaľ počas roka podarilo zvýšiť svoj kapitál. Zostáva ešte trinásť bánk. Medzi nimi sú najmä talianske, grécke, cyperské, slovinské, belgické banky, jedna rakúska, portugalská a nemecká banka. Tie majú dva týždne na to, aby Európskej centrálnej banke oznámili, ako chcú získať 10 miliárd eur. Potom majú ďalších šesť až deväť mesiacov na realizáciu svojich plánov.

„Európska centrálna banka by mohla viac tlačiť na tieto banky. Vznikne tlak, ktorý by mohol viesť k tomu, že sa budú snažiť zvýšiť svoje poplatky,“ myslí si riaditeľka spoločnosti Next Finance Markéta Šichtařová, ktorá zároveň konštatuje, že k radikálnemu zvyšovaniu poplatkov by to viesť nemalo pre rôzne hnutia proti poplatkom.

Podľa analytika inštitútu Iness Martina Vlachynského by takisto k veľkému zvyšovaniu poplatkov nemalo dôjsť.

„Banky majú viacero možností, ako si môžu svoj kapitál zvýšiť. Buď využijú zisk na zvýšenie kapitálu, alebo vydajú akcie. Myslím si, že opatrnosť bánk bude pretrvávať a banky budú aj naďalej opatrné v úverovaní podnikov,“ konštatuje analytik.

Na Slovensku ECB analyzovala iba tri najväčšie banky, ktoré testami prešli. „V každej krajine eurozóny bolo potrebné podrobiť testovaniu istý rozsah bankového sektora, pričom za každú krajinu mali byť testované minimálne 3 banky. Na Slovensku to boli tri najväčšie banky, týmto výberom bolo zabezpečené, že sa pokryl vyšší rozsah preverovaných aktív, ako bolo požadované, „ píše sa v stanovisku Národnej banky Slovenska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #ECB #banky