Naftogaz vyčlenil pre Gazprom 3,1 miliardy USD

Ukrajinská spoločnosť Naftogaz odložila 3,1 mld. USD na platby za plyn pre ruskú spoločnosť Gazprom.

24.10.2014 11:54
debata (8)

Vo štvrtok to povedal šéf firmy Naftogaz Andrij Kobolev. Rusko zastavilo dodávky plynu na Ukrajinu v polovici júna s tým, že dôvodom je nezaplatený dlh za plyn. Mesiace bola situácia na mŕtvom bode, no tlak na dohodu sa s blížiacou zimou zvýšil.

Gazprom uviedol, že dlh Ukrajiny za plyn sa v súčasnosti pohybuje na úrovni okolo 4,5 mld. USD. Ukrajina súhlasila, že splatí firme Gazprom 3,1 mld. USD vo forme dvoch splátok v tomto roku. To by malo Kyjevu pomôcť k získaniu prístupu k ruskému plynu počas zimného obdobia. Prvú platba vo výške 1,45 mld. USD by mal Kyjev poslať koncom mesiaca, druhú koncom roka.

"Peniaze sú už tam, na špeciálnom účte. Suma 3,1 mld. USD už je odložená na platby pre Gazprom,“ povedal Kobolev. Na otázku, či Naftogaz doplatí zvyšnú sumu, Kobolev reagoval slovami, že nič také ako fixná suma dlhu neexistuje. "S Ruskom sme sa nedohodli na cenách (plynu) na rok 2014. Výška dlhu bude závisieť od ceny, na ktorej sa dohodneme. Táto cena bude závisieť od arbitráže v Štokholme,“ doplnil.

Zatiaľ posledné rokovania medzi Ukrajinou a Ruskom o cenách plynu sa uskutočnili v utorok a ďalšie rozhovory sú naplánované na 29. októbra.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Gazprom #Ukrajina #Naftogaz