Súd povolil reštrukturalizáciu Váhostavu

Okresný súd Bratislava I povolil reštrukturalizáciu zadlženej stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a. s. (Váhostav) na jej návrh.

23.10.2014 12:18
debata (6)

Za správcu ustanovil Petru Gabrišovú a zároveň vyzval veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky do tridsať dní od zverejnenia uznesenia o povolení reštrukturalizácie. Vyplýva to z rozhodnutia súdu zo 17. októbra zverejneného vo štvrtok v Obchodnom vestníku. Spoločnosť tak môže začať pripravovať reštrukturalizačný plán a jej činnosť bude pod dohľadom súdu a veriteľov.

Váhostav požiadal súd o ochranu pred veriteľmi 26. septembra. Reštrukturali­záciou, teda odpísaním časti dlhov, sa chcel vyhnúť hrozbe konkurzu. Viacerí veritelia totiž podali návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok firmy. Súd rozhodol o začatí reštrukturali­začného konania voči Váhostavu 2. októbra, rozhodnutie bolo zverejnené 8. októbra.

Reštrukturalizáciou sa chce spoločnosť ozdraviť a uspokojiť veriteľov vo vyššej miere ako v prípade konkurzu. Počas ozdravného procesu bude musieť riadne uhrádzať svoje záväzky dodávateľom aj zamestnancom. Zároveň bude pokračovať na začatých stavbách a chce získať aj nové zákazky, aby zachovala zamestnanosť. Pod problémy firmy sa podľa nej podpísalo zrušenie PPP projektov a kríza na domácom stavebnom trhu. Spoločnosť sa chce dohodnúť na vysporiadaní existujúcich záväzkov tak, aby s väčšinou dodávateľov ďalej spolupracovala.

Váhostav mal k 31. augustu 1 306 zamestnancov a v súčasnosti optimalizuje ich počet. Stavia úsek diaľnice D1 Dubná Skala – Turany a spolu s partnermi v združeniach aj prvý úsek D1 Jánovce – Jablonov, D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka, D1 Hubová – Ivachnová, D3 Svrčinovec – Skalité a rýchlostnú cestu R2 Pstruša – Kriváň.

Spoločnosť vlani vykázala stratu 13,47 mil. eur a oproti roku 2012 ju prehĺbila o 6 mil. eur. Výnosy pritom zvýšila o 45,16 mil. eur na 158,34 mil. eur. Jej majetok mal ku koncu vlaňajška hodnotu 148,21 mil. eur, vlastné imanie vo výške 16,57 mil. eur ho krylo na 11,2 %. Záväzky dosiahli 131,64 mil. eur, z toho krátkodobé 112,69 mil. eur a dlhodobé 18,95 mil. eur.

Spoločnosť Váhostav – SK, a. s. bola založená vo februári 1993 a so svojím predchodcom má vyše 60-ročnú históriu. Základné imanie firmy je 20 mil. eur, jej akcionárom je spoločnosť Finasist, a. s. Bratislava. Súčasný názov má od apríla 2001, dovtedy fungovala pod menom Prvá slovenská tunelárska, a. s. Sídlo mala najprv v Bratislave, od apríla 2000 v Žiline a od júla 2014 je opäť v Bratislave. Po transformácii na súkromnú firmu začala budovať diaľničnú infraštruktúru a železničné koridory, vrátane zložitých stavieb mostov a tunelov. Spoločnosť sa zároveň začala orientovať aj na výstavbu priemyselných komplexov, budovanie infraštruktúry priemyselných parkov a ekologické stavby. Zaoberá sa aj výrobou a montážou prefabrikátov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #stavebníctvo #reštrukturalizácia #Váhostav