Moskva odkázala Slovákom: Plníme zásobníky, preto máte menej plynu

Za zníženými dodávkami plynu z Ruska, ktoré už druhý mesiac registruje Slovenských plynárenský priemysel (SPP), je napĺňanie ruských podzemných zásobníkov plynu. Potvrdil to na stretnutí s ministrom hospodárstva Pavlom Pavlisom jeho ruský kolega, minister energetiky Alexander Novak.

22.10.2014 19:43
debata (8)

"Ruský minister energetiky dal verejný prísľub nášmu ministrovi, že bude v najbližších dňoch osobne intervenovať u najvyššieho vedenia spoločnosti Gazprom, aby boli dodávky plynu pre Slovensko opäť na zmluvnej úrovni, pretože zmluvne podmienky sa majú dodržiavať,“ informovala hovorkyňa ministra hospodárstva Miriam Žiaková.

Novak podľa agentúry povedal, že terajšie obmedzenie dodávok do európskych krajín je spojené „výlučne sezónnym dopĺňaním podzemných zásobníkov na území Ruska“. Cieľom pritom je „zabezpečiť spoľahlivosť dodávok európskym zákazníkom cez ukrajinské územie v zimnom období“.

„Zdôrazňujem, že ruská strana v plnom objeme plní a bude plniť všetky svoje medzinárodné záväzky týkajúce sa dodávok plynu spotrebiteľom v európskych krajinách, vrátane Slovenska,“ citovala Novaka RIA Novosti.

SPP dostával v septembri znížené dodávky plynu na úrovni približne 15 %. V októbri boli dodávky plynu znížené už od 40 do 50 %. Najväčší slovenský dodávateľ plynu, ako aj slovenskí vládni politici, stále ubezpečujú spotrebiteľov na Slovensku, že znížené dodávky plynu z Ruska nemajú a nebudú mať vplyv na ich dodávky. SPP tvrdí, že plyn vie svojim zákazníkom dodávať aj v prípade, že Rusi úplne zastavia dodávky plynu do Európy, a to na obdobie viac ako piatich mesiacov.

Od začiatku septembra Gazprom znížil objem dodávaného plynu okrem Slovenska aj pre Poľsko, Rakúsko a Maďarsko. Stalo sa tak po tom, keď EÚ začala spätné dodávky nadbytočného ruského plynu na Ukrajinu. Slovensko má pre spätné dodávky pre Ukrajinu najväčšiu prepravnú kapacitu a je tiež hlavným tranzitným uzlom pre ruský export plynu.

Ministri taktiež rokovali o dohode medzi Slovenskou republikou a Ruskou federáciou o dodávkach ropy. Zmluva má nahradiť súčasnú zmluvu, ktorej platnosť končí tohto roku. "Ministri sa dohodli, že ju podpíšu 5. decembra 2014, pričom ruský minister Alexander Novak zdôraznil, že ruskej strane na uzatvorení zmluvy o dodávkach ropy a tranzite cez územie Slovenska záleží,“ dodala Žiaková. Z dohody vyplýva, že ročne by nám mali Rusi dodať do šesť miliónov ton ropy. Také isté množstvo ruskej ropy by sa malo prepraviť cez naše územie ďalej na Západ. Dohoda bude podpísaná na obdobie od 1. januára budúceho roka do konca roka 2029.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #SPP