Ukrajina nemá peniaze a nemá ich ani Brusel

Vyriešenie ukrajinskej plynovej krízy je stále v nedohľadne. Ukrajina sa na dodávkach plynu na zimné obdobie nedohodla s Ruskom ani na ďalšom trilaterálnom rokovaní v Bruseli.

22.10.2014 20:00 , aktualizované: 23.10.2014 07:00
Jurij Prodan Foto:
Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan ani v utorok na rokovaniach v Bruseli nevybavil plyn pre svoju krajinu.
debata (306)

Napriek tomu, že obe strany dospeli k dohode, čo sa týka platby za plyn počas zimného obdobia, otvorené stále ostáva uhradenie ukrajinských starých dlhov a platby vopred, tak ako ich žiada ruská strana. Problém so zaplatením dlhu za Ukrajinu vo výške 4,5 miliardy dolárov má pritom aj Európska komisia. V rozpočte Európskej únie totiž na to peniaze nie sú, priznal pre denník Pravda budúci podpredseda Európskej komisie pre energetickú úniu Maroš Šefčovič.

Ukrajina súhlasila, že 1,45 miliardy dolárov za nezaplatený dlh zaplatí pred začiatkom nových dodávok, do konca tohto mesiaca. Stále však nie je jasné, z akých peňazí by to malo byť. Rozhodnutie o režime platby má padnúť až po kontrole účtov ukrajinského dovozcu Naftogazu a po konzultácii s Medzinárodným menovým fondom.

Otázkami pomoci pre Ukrajinu sa zaoberala aj nemecká kancelárka Angela Merkelová počas návštevy Bratislavy. Tá ju podmieňuje reformami. „Každý musí prispieť svojím dielom,“ zhodla sa po stretnutí so slovenským predsedom vlády. Finančné problémy však, zdá sa, nemá len Ukrajina, ale aj samotná Európska únia. „Veľkým problémom je to, že sme na konci rozpočtového obdobia. Ukrajina má limitované prostriedky. Európska komisia končí rozpočtový rok s mankom, čo riešime s ministrami financií,“ povedal Maroš Šefčovič.

Zo správy Európskej komisie totiž vyplýva, že oproti stropu, ktorý si v EÚ naplánovali na tento rok, boli výdavky nečakane vyššie. Medzinárodný menový fond uvažuje o preklenovacích finančných mechanizmoch pre Ukrajinu, ale hovorí o časovom horizonte na konci januára.

„Medzinárodný menový fond má tiež istú schvaľovaciu procedúru. Môže súhlasiť s pôžičkou, ale zároveň je to vždy spojené s rozsiahlymi pod­mienkami reforiem a zmien. Trvá to tiež určitú dobu. Čaká nás zložité obdobie, takže hľadáme riešenie,“ uzatvára Maroš Šefčovič.

Ak Ukrajina nezačne odoberať plyn z Ruska, hrozí, že ho bude čerpať zo svojich zásobníkov, čím by sa mohol zastaviť tranzit plynu na Slovensko a ďalej do Európy, tak ako to bolo počas plynovej krízy v roku 2009. Situáciu budú zrejme riešiť lídri EÚ aj na štvrtkovom summite.

Eustream lobuje proti Južnému prúdu

Ukrajina má ťažkú pozíciu aj v súvislosti so ziskom za prepravu plynu. Keďže nemá s Ruskom na prepravu uzavretý štandardný kontrakt európskeho typu ship or pay, na základe ktorého peniaze od dodávateľa plynu dostane za prepravu, aj keď plyn neprepraví, vznikajú krajine preto straty. Slovenský Eustream za minulý rok napríklad zarobil na preprave plynu 319,36 milióna eur a peniaze od klientov dostáva načas aj v súčasnosti.

Predseda predstavenstva spoločnosti Tomáš Mareček podľa agentúry Reuters včera varoval pred potvrdením výstavby plynovodu Južný prúd, ktorý by mal obchádzať Ukrajinu a ísť pod hladinou Čierneho mora do Bulharska, Srbska, Maďarska, Slovinska a Rakúska. EÚ by zároveň podľa Marečka poslala signál, že v oblasti tranzitu plynu nepovažuje Ukrajinu za spoľahlivú. EÚ pritom zatiaľ projekt plynovodu Južný prúd vzhľadom na pravidlá o hospodárskej súťaži zastavila.

„Pokiaľ ide o časť projektu v Bulharsku, EK už vyjadrila svoje obavy o jeho súlad s energetickou legislatívou EÚ. Komisia tiež mala dôvodné obavy z porušenia pravidiel o vnútornom trhu EÚ, najmä pokiaľ ide o verejné obstarávanie. Z toho dôvodu komisia 2. júna 2014 iniciovala voči Bulharsku konanie o porušení práva EÚ. V kontexte tohto konania komisia vo varovnom liste požiadala Bulharsko, aby pozastavilo výstavbu projektu, kým sa nevysvetlia námietky Európskej komisie. Konanie o porušení pravidiel EÚ o verejnom obstarávaní naďalej pokračuje,“ píše sa v aktuálnom stanovisku Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

Moskva sľúbila, že nám dá viac plynu

Problematiku znížených dodávok plynu pre SPP sa v stredu snažil v Moskve riešiť aj minister energetiky Pavol Pavlis s rezortným kolegom Alexandrom Novakom. Predmetom rokovania boli znížené dodávky plynu na Slovensko. Tie boli podobne ako počas predchádzajúcich dní aj v stredu nižšie asi o polovicu.

„Gazprom, ktorý bol na rokovaní prítomný, ako aj ruský minister energetiky, opätovne potvrdili, že Ruská federácia si napĺňa zásobníky plynu, a preto znížila spoločnosť Gazprom dodávky plynu pre SPP. Ruský minister energetiky dal verejný prísľub ministrovi hospodárstva Pavlovi Pavlisovi, že bude v najbližších dňoch osobne intervenovať u najvyššieho vedenia spoločnosti Gazprom, aby boli dodávky plynu pre Slovensko opäť na zmluvnej úrovni, pretože zmluvné podmienky sa majú dodržiavať,“ píše sa v stanovisku rezortu hospodárstva.

SPP zároveň požiadal ruskú stranu aj o zníženie oficiálnych dodávok o 10 až 15 % a pokles ceny. SPP prednedávnom kúpil časť plynu od nemeckých a rakúskych obchodníkov.

© Autorské práva vyhradené

306 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina