Plynová kríza je bližšie. Brusel dohodu nepriniesol

Rusko a Ukrajina sa ani v utorok v Bruseli nedohodli na ďalších dodávkach plynu. Priblížila sa tak možnosť zastavenia dodávok plynu cez Ukrajinu na Západ, čo naposledy v roku 2009 viedlo k plynovej kríze. Ďalšie rokovanie sa majú konať 29. októbra.

21.10.2014 22:35
debata (73)

„Dospeli sme do stavu, keď obe strany musia svoje stanoviská konzultovať s národnými vládami a Európskou komisiou. Na budúcej schôdzke už očakávame konečnú dohodu a podpis zmluvy,“ povedal eurokomisár pre energetiku Günther Oettinger. Podobný výsledok aj s nádejou na posun mali aj všetky predchádzajúce rokovania.

V Bruseli ukrajinskú stranu zastupoval minister energetiky Jurij Prodan a za ruskú stranu rokoval minister Alexandr Novak. Zástupcovia Ruska a Ukrajiny však zjavne nemali dostatok právomocí na vážne rozhodnutia. Pôvodne sa mala tlačová konferencia konať popoludní, ale odložila sa na neurčito a výsledok napokon bol oznámený až v neskorých večerných hodinách. V priebehu rokovaní ukrajinská prezidentská kancelária informovala, že prezidenti Ruska a Ukrajiny, Vladimir Putin a Petro Porošenko, telefonicky preberali práve okolnosti budúcich dodávok plynu.

Ukrajina mala veľký záujem na tom, aby sa dospelo k dohode o dodávkach plynu. Aj keď Ukrajina ešte v septembri odmietala ruskú požiadavku na to, aby zaplatila najprv staré dlhy za plyn, teraz vopred krajina súhlasila s tým, že uhradí 4,5 miliardy dolárov z 5,5-miliardového dlhu za staré dodávky plynu. Ukrajina tiež súhlasila s cenou 385 dolárov za tisíc kubíkov, aj keď pôvodne požadovala cenu okolo 300 dolárov.

Ukrajina súhlasila, že 1,45 miliardy dolárov za nezaplatený dlh voči Rusku zaplatí už pred začiatkom nových dodávok a to do konca tohto mesiaca. Ďalších 1,65 miliardy dolárov má Ukrajina zaplatiť do konca roku. Zvyšok potom zrejme na budúci rok.

Hlavným problémom však už niekoľko mesiacov je, že Ukrajina nemá finančné prostriedky na plyn. Ruský minister Novak na to upozornil aj v utorok v Bruseli. Po tom, čo Ukrajina neplatila, požadovali Rusi platby vopred a následne v lete zastavili dodávky plynu na Ukrajinu. Tranzit ruského plynu na Západ ešte pokračuje, ale hrozilo, že po ochladení začne Ukrajina plyn čerpať zo svojich poloprázdnych zásobníkov, na základe čoho by technicky nemohol ďalej fungovať ani trazit plynu. Slovensko by potom zostalo odkázané na plynovú solidaritu západu. Slovensko pomáha Ukrajine reverznými dodávkami plynu, ale tie problém vyriešiť nedokážu. Navyše z Ruska dostáva už teraz Slovensko o polovicu plynu menej.

Ukrajina už teraz nemá dostatok plynu na kúrenie. Porošenko obyvateľstvu už pred rokovaniami v Bruseli sľúbil, že vykurovať sa už začne vo všetkých mestách. Navyše koncom tohto týždňa prichádza do Európy veľké ochladenie a to všetko v čase, keď majú byť koncom októbra parlamentné voľby na Ukrajine.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová pred rokovaniami o plyne v Bratislave vyhlásila, že EÚ je ochotná dať Ukrajine prekleňovací úver na plyn. Súhlasila však s názorom slovenského premiéra Roberta Fica, že úver musí byť podmienený prísľubom reforiem zo strany Kyjeva. Ukrajinská ekonomika je totiž v recesii, štát má problémy s vyplácaním penzií a špekuluje sa, že krajina tak či tak zbankrotuje a veritelia prídu o svoje peniaze. O tom, či EÚ finančne pomôže Ukrajine, majú rokovať lídri EÚ vo štvrtok a piatok v Bruseli.

© Autorské práva vyhradené

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina