Ukrajina bude mať teplo, Rusi peniaze. Kyjev ich hľadá

Ukrajina bude mať plyn aj teplo, oznámil krajanom prezident Petro Porošenko. Šéf Gazpromu Alexej Miller povedal, že Kyjev súhlasil s platením za plyn, nemá však dostatok financií. Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina by mu mala pomôcť Európska únia.

19.10.2014 07:45
Vladimir Putin, Petro Porošenko Foto: ,
Ruský preziden Vladimir Putin (vľavo) a ukrajinský prezident Petro Porošenko (vpravo) hovorili v piatok 17. októbra 2014 na stretnutí v Miláne aj o dodávkach plynu.
debata (265)

„Ukrajina bude mať plyn aj teplo – to je výsledok piatkovej dohody z Milána“ uviedol ukrajinský prezident na Twitteri a zopakoval to neskôr aj pre ukrajinské televízne stanice, informovala agentúra RIA Novosti. Podľa prezidenta je dohodnuté, že do 31. marca 2015 bude Ukrajina platiť „zimnú“ cena za plyn vo výške 385 dolárov. Otázne je, ako plyn zaplatiť. Porošenko predpokladá, že bude možné využiť prostriedky z Medzinárodného menového fondu a medzinárodných finančných inštitúcií.

Ruské ministerstvo energetiky odhaduje, že Ukrajina si bude musieť zabezpečiť do konca roka pre režim platby preddavkov za plyn (čo zaplatíte, to dostanete) finančné prostriedky vo výške približne 1,6 miliardy USD. Ďalšie financie bude Ukrajina potrebovať na zaplatenie starých dlhov za plyn, do konca roka by to podľa ruskej strany malo byť 3,1 miliardy dolárov, informovala RIA Novosti. Aby sa dodávky pre Ukrajinu začali realizovať, žiada Rusko zaplatiť z dlhu aspoň 1,45 miliardy dolárov do konca októbra.

Gazprom: Kyjev za plyn zaplatí, len nemá dosť peňazí

Ukrajina súhlasila so všetkými podmienkami vyrovnania dlhu za plyn, ktoré predložilo Rusko. Pretože ale nemá dostatok finančných prostriedkov, pri riešení problému môže pomôcť Európska komisia, keď Ukrajine tieto prostriedky poskytne. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina to povedal šéf ruskej energetickej spoločnosti Gazprom Alexej Miller po piatkových rokovaniach v Miláne.

Podľa Millera „Ukrajina v piatok súhlasila s tým, že prvá splátka vo výške 1,45 miliardy dolárov musí byť poskytnutá pred zahájením dodávok“. Rovnako podľa neho súhlasila s uhradením sumy 3,1 miliardy dolárov do konca roka, a nie do konca prvého štvrťroku budúceho roka, ako pôvodne Kyjev chcel.

Šéf Gazpromu tiež oznámil, že Ukrajina pristúpila na cenu 385 dolárov za tisíc metrov kubických plynu.

Problém ale podľa Millera spočíva v tom, že Ukrajina nemá čím zaplatiť aktuálne dodávky. A tu je „lopta na strane Európskej komisie“. „Mohlo by ísť o preklenovací úver, posunutie tranže Medzinárodného menového fondu z januára na december,“ dodal.

Putin: Na dlh nebude nič, pomôcť by mala únia

K tomu, aby Kyjevu pomohla zaplatiť dodávky ruského plynu pre Ukrajinu počas nadchádzajúcej zimy, vyzval v piatok Európsku úniu už ruský prezident Vladimir Putin po rokovaní s ukrajinským náprotivkom Petrom Porošenkom (ďalšie informácie v čánku Moskva a Kyjev sú bližšie k dohode o plyne, ale na dlh už nebude).

„Na dlh už Rusko nič dodávať nebude,“ vyhlásil Putin pred novinármi a vypočítal predchádzajúce ruské pôžičky a ukrajinské dlhy, ktoré Kyjev doteraz nezačal splácať. Moskva od Ukrajincov nedostala najmenej 5,5 miliardy dolárov, je však ochotná spätne udeliť Kyjevu zľavu a uspokojiť sa aj so 4,5 miliardami dolárov.

„Na stretnutí s Putinom sme nemohli problém (s plynom) vyriešiť,“ pripustil po rokovaní medzi štyrmi očami Porošenko. „Dúfame ale, že do stretnutia naplánovaného na 21. októbra v Bruseli všetky problémy vyriešime. Dosiahli sme určitý pokrok, ale niektoré detaily je potrebné ešte dohodnúť,“ dodal.

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina