Moody's znížila Rusku rating

Medzinárodná ratingová agentúra Moody's Investors Service znížila známku úverovej spoľahlivosti Ruska o jeden stupeň na Baa2.

18.10.2014 19:26
debata (93)

Zhoršené hodnotenie zdôvodnila dopady ukrajinskej krízy a západných sankcií na ruskú ekonomiku. Moody's je tento rok druhá svetová agentúra, ktorá zhoršila ruský rating; v apríli tak urobila konkurenčná Standard & Poor's.

„Vojenská konfrontácia na Ukrajine a eskalácie sankcií proti Rusku budú mať zrejme stále hlbší negatívny makroekonomický dopad na investičnú klímu v Rusku,“ uviedla Moody's podľa agentúry Reuters. Zníženému ruskému ratingu pritom ponechala negatívny výhľad, ktorý znamená, že v dohľadnej dobe čaká zníženie samotnej známky.

Kľúčovým faktorom zhoršenia ratingu je obmedzenie prístupu kľúčových ruských spoločností a bánk na medzinárodné finančné trhy, uviedla Moody's. Je to súčasť sankcií, ktoré proti Rusku za jeho podiel na ukrajinskej kríze v posledných mesiacoch zaviedli Európska únia a USA.

Moody's tiež poukázala na budúci nepriaznivý vplyv terajších nízkych cien ropy na devízové ​​rezervy Ruska. Vysoká závislosť krajiny na ťažbe a vývoze ropy a zemného plynu sa napriek vládnej stratégii rozvoja ďalších odvetví nijako badateľne neznížila a pravdepodobne obmedzí rastový potenciál ekonomiky, uviedla agentúra. Podľa nej začne ruská ekonomika koncom tohto roka klesať a v poklese zostane najmenej do polovice budúceho roka.

Medzinárodný menový fond (MMF) tento mesiac znížil odhad rastu ruskej ekonomiky na budúci rok na 0,5 percenta. Podľa predpovede ruskej vlády porastie ekonomika tým istým slabým tempom aj v tomto roku. Ekonómovia podľa posledného prieskumu agentúry Reuters predpovedali, že ruská ekonomika tento rok nevykáže žiadny rast.

U agentúry Standard & Poor's má Rusko o jeden stupeň horšiu známku než u Moody's, tiež s negatívnym výhľadom. Fitch hodnotí Rusko známkou BBB, ktorá zodpovedá terajšiemu hodnoteniu Moody's.

Úverový rating investorom ukazuje, aká je pravdepodobnosť splácania úverov hodnotenou krajinou alebo firmou. Zhoršenie ratingu môže príslušnému dlžníkovi zvýšiť náklady na nové úvery.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #Rusko #Moody's