Bez ruského plynu by na tom boli zle najmä Fíni, Estónci či Bulhari

Keby Rusko na pol roka zavrelo kohútiky s plynom, Bulharsko, Fínsko či Estónsko by sa mohli stretávať s vážnym nedostatkom tejto suroviny.

17.10.2014 08:15
debata (21)

Vyplýva to zo správy, ktorú vo štvrtok zverejnila Európska komisia. Európsky komisár pre energetiku Günther Oettinger podľa denníka Wall Street Journal uviedol, že neočakáva taký dramatický scenár, podľa ktorého by Rusko zastavilo všetky dodávky. Brusel ale podľa neho musí Rusku ukázať, že Európa je na neho pripravená.

Takzvané záťažové testy energetického systému sa týkali 28 členských štátov Európskej únie a desiatich susedných krajín. Ich cieľom bolo zistiť, ako bezbranné by boli európske krajiny, keby Rusko na pol roka úplne zastavilo plynové dodávky.

Vážny nedostatok – medzi 40 a 100 percentami vzhľadom k vlastným zásobám plynu – by v takom prípade mohol hroziť Bulharsku, Rumunsku, Fínsku a pobaltským štátom ako Estónsko a Lotyšsko. Krajiny by asi museli nabehnúť na núdzové plány, ako je obmedzenie spotreby plynu v energeticky náročných prevádzkach. Tiež by sa mohli dohodnúť na dodatočných dodávkach so svojimi susedmi, cituje zo záverov denník WSJ na svojom webe.

Časť chýbajúceho plynu by mohol kompenzovať vyšší dovoz skvapalneného zemného plynu (LNG) z krajín mimo EÚ. Katar, Alžírsko a ďalšie krajiny by mohli zvýšiť jeho vývoz o sedem percent. Štáty by ale za neho pravdepodobne platili oveľa viac ako za ruský plyn, a to kvôli vysokému dopytu v Ázii. Zvýšiť produkciu suroviny by vraj mohlo aj Nórsko, ktoré je druhým najväčším dodávateľom plynu do EÚ. Zmierniť dopad by mohli zásoby plynu v jednotlivých krajinách. Väčšina z nich má zásobníky plné na 90 alebo viac percent.

Podľa analytikov, ktorých citovala agentúra Reuters, k narušeniu dodávok plynu do EÚ zrejme nejakým spôsobom v zime dôjde. Pravdepodobne sa tak vraj stane buď kvôli tomu, že vývoz do Európy obmedzí Moskva, ak sa ďalej zhorší kríza kvôli Ukrajine, alebo preto, že Ukrajina bude musieť odčerpať časť plynu určeného pre Európu pre seba, aby uspokojila vlastný dopyt. Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že ak to Ukrajina urobí, Rusko dodávky do Európy zastaví. Dúfa však, že tak ďaleko vec nedôjde.

Rusko je najväčší dodávateľ plynu do Európy. Pochádza odtiaľ zhruba tretina plynu, ktorý Európa spotrebuje. Polovica tohto množstva pritom do Európy prúdi cez Ukrajinu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #plyn