Kažimír: Vlaky zadarmo sú oprávnené

Vláda čelí kritike, že Slovenskej akadémii vied (SAV) v rozpočte na budúci rok vyčlenila asi o 10 miliónov eur menej ako na tento rok. Na druhej strane však vláda chce, aby boli vlaky pre študentov zadarmo. Opatrenie si má vyžiadať 13 miliónov eur. Minister financií Peter Kažimír to obhajuje.

16.10.2014 11:00
debata (128)

Je efektívne uberať na jednej strane peniaze pre vedcov a na druhej strane dávať ľuďom zadarmo vlaky?
V Slovenskej akadémii vied veľmi dobre vedia, že síce výdavky akadémie sú rozpočtované nižšie, ale suma v objeme osem miliónov eur je zase prisúdená do kapitoly rezortu školstva, ktoré zodpovedá za vedu ako celok v tejto krajine. Sú to peniaze, o ktoré sa bude reálne usilovať aj Slovenská akadémia vied. Peňazí na vedu rozhodne nie je menej a aj z pohľadu nástrojov, ktoré potrebuje minister školstva na to, aby vedel dosahovať stanovené výsledky v oblasti vedy, naozaj v mnohých veciach zaostávame. Som presvedčený, že na rokovaniach medzi SAV a rezortom školstva dôjde k dohode o tom, ako sa akadémia dostane k peniazom.

Ide približne o rovnakú sumu.
Akadémia pripravuje reštrukturalizáciu. Výsledkom manévrovaní akadémie má byť lepšie fungovanie s menšími výdavkami na samotnú existenciu. Kľúčové je dať viac peňazí do vedy. Nie do samotnej inštitúcie. Z pohľadu cestovania je legitímne, ak si my stanovíme cieľ a ten cieľ je momentálne uľahčiť ľuďom cestovanie za prácou, lebo aj to je súčasťou zliav, a uľahčiť študentom základných, stredných a vysokých škôl dochádzanie do školy. Samozrejme to má pozitívny dosah na rodinné rozpočty, to isté sa týka dôchodcov.

Štát týmto jasne dáva najavo, čo považuje za nosnú infraštruktúru.
Toto je rozhodnutie aj v rámci konkurencie, ktorá tu existuje a je legitímna a je v súlade s liberalizáciou služieb. Vláda týmto chce pritiahnuť väčší počet ľudí do slovenských vlakov a tým odťažiť cestovanie inou dopravnou infraštruktúrou, a tým prispieť ku konkurenčnému prostrediu, ktoré momentálne štartuje.

Majú ešte v nejakej inej krajine vlaky zadarmo?
To neviem povedať, ale sú určite krajiny, kde je napr. mestská hromadná doprava zadarmo.

© Autorské práva vyhradené

128 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #vlaky #Peter Kažimír