Menšie obchody nebudú potrebovať klasické pokladnice

Noví podnikatelia, ktorí si od budúceho roka otvoria menší obchod či prevádzku na dedine či v menšom meste, nebudú musieť používať klasickú registračnú pokladnicu. To však len v prípade, ak by mesačne vydali do tisíc bločkov.

14.10.2014 11:00
debata (5)
zväčšiť
registračné pokladnice, graf

Štát prichádza s tzv. virtuálnou pokladnicou, ktorú si budú môcť menší obchodníci zriadiť a vydávať bločky z nákupu cez ňu. Stačí, aby mali pripojenie na internet a tlačiareň. Týkať sa to má aj súčasných podnikateľov, ktorí si otvoria novú prevádzku.

Novelu zákona o dani z príjmu, ktorá zavádza virtuálnu pokladnicu, by mal parlament schváliť na budúcotýždňovej schôdzi. Ministerstvo financií pri online registračnej pokladnici zvýšilo maximálny strop vydaných bločkov mesačne z pôvodne navrhovaných 300 na aktuálne plánovaných 1000. Menším prevádzkovateľom, ktorí majú menej zákazníkov, tak odpadne povinnosť mať v prevádzke drahú klasickú tlačiareň, ktorú treba servisovať. Nebudú si musieť ani viesť pokladničnú knihu. Údaje z pokladnice pôjdu cez web priamo daniarom.

„Určite to využijem. Servisovanie ma stojí viac ako 30 eur ročne, plus nepočítam ešte kadejaké drobné opravy, keď sa vyskytnú. Pripojenie na internet mám, tlačiareň tiež. Mesačne vydám okolo 600 bločkov,“ hovorí majiteľka menších potravín z obce Dvorníky pri Topoľčanoch Agnesa Ivanková, ktorá plánuje spoločne s manželom otvoriť obchod s rozličným tovarom v susednej dedine.

Bločky u lekára

Rezort financií chce, aby virtuálnu pokladnicu využívali najmä tí, ktorí od nového roka už nebudú mať výnimku vo vydávaní pokladničných bločkov. Do tejto kategórie patria podnikatelia v ubytovacích službách, ale aj lekári, veterinári, zubári či notári.

„Aj na základe podnetov od verejnosti chceme odstrániť výnimky pri používaní registračných pokladníc. Súčasne s tým však zavádzame aj možnosť využívať virtuálnu registračnú pokladnicu. Máme informácie od Finančnej správy, že hranicu 1 000 bločkov zvládne evidovať, a teda že systém neskolabuje," povedal štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc. Pôjde totiž o online program, ktorý bude dáta posielať priamo daniarom, čím im odpadne povinnosť robiť dennú uzávierku. Program bude zadarmo prístupný na webovej stráne Finančnej správy. Po novom má takisto online pokladnice bezplatne certifikovať a servisovať Colný úrad Bratislava.

Podnikateľ bude môcť na jednom predajnom mieste používať len jednu virtuálnu pokladnicu. „Nechceme, aby to bolo zneužívané obchodnými reťazcami, preto sme do zákona dali obmedzenie na jednu pokladnicu v prevádzke,“ doplnil Kuruc.

Kuruc dodáva, že touto elektronizáciou sa kontroly Finančnej správy zjednodušia, čo má prispieť k vyššiemu počtu odhalených podvodov pri evidovaní tržieb. Nové pokladnice sa nepozdávajú najmä lekárom. Tí nesúhlasia s tým, aby boli vyňatí z výnimiek pri používaní pokladníc. Faktom však je, že podľa štatistík Inštitútu finančnej politiky bol v roku 2011 rozdiel medzi výdavkami domácností na zdravotné služby a priznanými tržbami ambulancií asi 214 miliónov eur. Odborníci odhadujú, že len na daniach z ambulancií by mohol štát získať zavedením pokladníc až 11 miliónov eur ročne.

Ministerstvo financií chce pritom vďaka virtuálnym pokladniciam zabrániť tomu, aby si napríklad lekár z menšieho mesta, ktorý nemá veľa pacientov, musel kupovať registračnú pokladnicu, ktorá ho môže vyjsť až na 400 eur. Ak má lekár v ambulancii počítač s tlačiarňou a k tomu si stiahne do mobilu či smartfónu mobilnú aplikáciu, tak klasickú pokladnicu potrebovať nebude.

Počítačoví hackeri si brúsia zuby

„Virtuálna pokladnica má význam, ale hlavne zo začiatku nebude ľudom jasné, ako to vlastne použiť. Takže bude veľmi závisieť od tohto, aká popularita sa podnikateľom, ktorých sa to bude týkať, poskytne. S tým súvisí aj to, že pokiaľ to bude fungovať na zariadeniach pripojených cez verejný internet, ako je to myslené, prichádza do úvahy aj otázka zneužitia. O takéto zneužitie sa časť podnikateľov bude zaujímať, závisí od bezpečnostných prostriedkov, ktoré sa dajú do systému, aké náročné to bude prekonať,“ vysvetľuje šéfredaktor časopisu PC Revue Ondrej Macko.

Macko si myslí, že najmä v začiatkoch môžu systém napadnúť hackeri, ako sa to stalo v začiatkoch spustenia bločkovej lotérie.

„Je jasné, že hackeri sa o virtuálnu pokladnicu budú zaujímať, v tzv. scéne hackerov je to prestížna vec, hlavne v počiatkoch systém znefunkčniť,“ doplnil Macko.

Výrobcovia pokladníc zase tvrdia, že tento systém sa bude dať ľahšie zneužiť na krátenie tržieb. „Samotné kontroly potvrdili, že najčastejšie podvody s tlačením dokladov robia predajcovia cez nadradený program a jedine cez údaje zaznamenané vo fiskálnych pokladniciach sa dali tieto podvody odhaliť. Imitáciu online pokladnice naprogramuje aj priemerný študent technickej školy,“ vysvetľuje šéf združenia výrobcov a predajcov pokladníc Peter Pörsök.

Pörsök vysvetľuje, že už v súčasnom systéme sa snažia nepoctiví obchodníci obchádzať certifikované hardvérové pokladnice s nadradeným softvérom a nevydávajú tak bločky spĺňajúce všetky zákonom stanovené podmienky.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #registračné pokladnice