Nobelovku za ekonómiu 2014 získal Francúz Jean Tirole

Nobelova cenu za ekonómiu ide do Francúzska. Získal ju profesor z l'Ecole d'Economie v Toulouse Jean Tirole za analýzy trhových síl a ich regulácie.

13.10.2014 13:05 , aktualizované: 14:18
Nobel, ekonómia, Jean Tirole Foto: ,
Cenu na počesť Alfreda Nobela za ekonómiu získal Francúz Jean Tirole.
debata

Šesťdesiatjeden­ročný ekonóm sa zaoberá napríklad metódami štátnej regulácie rôznych odvetví, od telekomunikácií po bankovníctvo. „Jean Tirole patrí k najvplyvnejším ekonómom našej doby,“ uviedla akadémia.

Tirole napríklad vysvetlil, že pri regulačných opatreniach vlád treba zohľadniť špecifické podmienky jednotlivých odvetví na úkor plošných zásahov, ktoré môžu spôsobiť viac škody ako úžitku, uviedla Švédska kráľovská akadémia.

Foto: SITA/AP, IDEI, Ch. Lebedinsky
Nobelova cena, ekonómia, Jean Tirole

Jean Tirole

  • Jean Tirole sa narodil 9. augusta 1953 vo francúzskom meste Troyes, ktoré leží si 150 kilometrov juhovýchodne od Paríža.
  • Vyštudoval elitnú École Polytechnique v Paríži (1976), parížsku univerzitu ENPC (1978) a francúzsky doktorát získal na parížskej Dauphinovej univerzite. Na americkom prestížnom Massachusettskom technologickom inštitúte (MIT) získal v roku 1981 titul Ph. D. a čestné tituly a funkcie má na množstve univerzít a odborných organizácií z celého sveta.
  • Po štúdiu prednášal do roku 1984 na ENPC, v rokoch 1984–1991 bol profesorom matematiky na MIT, s ktorým dodnes spolupracuje. V súčasnosti pôsobí na toulouskej Ekonomickej škole (TSE).
  • Tirole je autorom asi dvoch stoviek odborných článkov a desiatich kníh. Je odborníkom na teóriu hier, ekonómiu priemyslu a bankovníctva. Zaoberá sa najmä monopolmi a reguláciou trhu.
  • Tirole je tretím Francúzom, ktorý získal Nobelovu cenu za ekonómiu. Už v minulosti sa v odborných kruhoch objavovali názory, že by mal toto ocenenie získať.

Vyhlásením držiteľa Nobelovej ceny za ekonómiu sa v pondelok skončil každoročný seriál udeľovania týchto prestížnych ocenení. Cena za ekonómiu nepatrí medzi pôvodné Nobelove ceny, ktoré ustanovil vo svojom závete z roku 1895 vynálezca dynamitu Alfred Nobel, napriek tomu, že sa ako Nobelova zjednodušene označuje – udeľuje ju od roku 1968 na pamiatku Nobela švédska centrálna banka.

Na vyznamenaných čaká finančná odmena osem miliónov švédskych korún (približne 874-tisíc eur). Absolútnu väčšinu nositeľov ocenenia tvoria ekonómovia zo Spojených štátov. Vlani sa o ocenenie podelili Američania Eugene Fama, Lars Peter Hansen a Robert Shiller, ktorí ich dostali za empirickú analýzu cien aktív.

Minulý týždeň boli postupne vyhlásení laureáti Nobelových cien za medicínu, fyziku, chémiu, literatúru a za mier.

Vyznamenaných okrem finančnej odmeny čaká aj tradičný slávnostný ceremoniál, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra. Nobelova cena za mier sa bude odovzdávať v nórskom hlavnom meste Osle, ceny za medicínu, ekonómiu, fyziku, chémiu a literatúru v Štokholme.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nobelova cena #ekonómia