Briti sa chcú zbaviť akcií vlakov pod kanálom La Manche

Britská vláda chce predať svojich 40 percent v spoločnosti Eurostar, ktorá prevádzkuje vlakové spojenie medzi Britániou a kontinentálnou Európou.

13.10.2014 09:33
debata

Oznámil to v nedeľu večer britský minister financií George Osborne. Predaj podielu v prepravcovi je súčasťou vládneho plánu predať do roku 2020 štátny majetok za približne 20 miliárd libier, uviedla agentúra Reuters.

Osborne na záver víkendového zasadnutia medzinárodných finančných inštitúcií vo Washingtone vydal oznámenie, v ktorom vyzval záujemcov o Eurostar na predloženie ponúk do 31. októbra. Ak budú ponuky dostatočne vysoké, mohla by byť zmluva o predaji uzatvorená počas prvého štvrťroka budúceho roka, dodal minister.

Zdroje z finančných kruhov podľa agentúry Reuters v marci odhadli, že predaj britského podielu v prepravcovi by mohol vláde vyniesť 300 miliónov libier. Podľa Osborna prispeje výnos z predaja na zníženie britského verejného dlhu.

Eurostar je od roku 2010 spoločným podnikom štátnych železničných spoločností Británie, Francúzska a Belgicka. Francúzska železničná spoločnosť SNCF vlastní vo firme podiel 55 percent, belgická SNCB päť percent a britská LCR 40 percent. Francúzi a Belgičania sa podľa zdrojov rozhodli, že svoje podiely nebudú ponúkať na predaj.

Spoločnosť Eurostar prepravila v minulom roku prvýkrát viac ako desať miliónov cestujúcich a od roku 1994 už obslúžila 140 miliónov cestujúcich. Jej tržby z predaja lístkov vlani vzrástli o sedem percent na 857 miliónov libier a prevádzkový zisk sa zvýšil o štyri percentá na 54 miliónov libier.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Eurostar