Rusi objavujú čaro svojich syrov

Mladá Slovenka Beata žije so svojím slovenským partnerom v Moskve a pravidelne chodí na nákupy. Dobre pozná, čo predávajú v moskovských obchodoch. Tesne po zavedení sankcií sa ponuka zeleniny a ovocia na pultoch zredukovala. Odrazu chýbali cukety, baklažán, karfiol, brokolica či pór. Aj paradajok boli iba dva druhy.

11.10.2014 10:00
potraviny, Moskva, Rusko Foto: ,
Prehliadka ruských potravín na septembrovej výstave WorldFood Moscow 2014.
debata (118)

„Nákupy sa vari na jeden mesiac skomplikovali, bolo treba zabehnúť aj do štyroch predajní, kým som našla to, čo som potrebovala,“ spomína Beata. Postupne sa však veci dali do poriadku a dnes už nie je podľa jej skúseností problém dostať v Moskve akúkoľvek zeleninu či ovocie.

Embargo na potraviny z krajín Európskej únie prinieslo isté zvýšenie cien, ale zároveň ich kompenzovali rôzne akcie. „Nemám pocit, že by potraviny výraznejšie zdraželi,“ porovnáva situáciu pred augustom a na začiatku októbra Slovenka žijúca v Moskve napriek 8-percentnej inflácii v krajine. Tento názor potvrdzuje aj Ruska Nataša Seina, ktorá žije v bývalom hlavnom meste cárskeho Ruska v Petrohrade.

„Keď vyhlásili stop na poľské jablká, obávala som sa, čo si teraz kúpime. V obchodoch je však plno ruských jabĺk. V sieťke sa občas ocitnú malé plody s väčšími, ale sú chutnejšie ako tie, čo sa k nám dovážali,“ pochvaľuje si zmenu. Aj rýb, ktoré Rusi hojne jedávajú, je podľa Petrohradčanky v obchodoch stále dosť.

„Pravda, nórsky losos už nestojí 500 rubľov (10 eur) ako v lete, ale 800 rubľov (16 eur). Lenže to je ryba, ktorú si bežní Rusi nekupujú. Lososa si dovolia vyššie stredné vrstvy,“ poukazuje na rozvrstvenosť kedysi rovnostárskej sovietskej spoločnosti. Zahraničné mliečne výrobky vystriedali ruské a bieloruské. „Nemáme holandské ani francúzske syry, ale možno aj vďaka tomu teraz objavujeme, že máme vlastné dobré výrobky,“ dodáva Nataša. Kvalitu ruských syrov oceňuje aj Slovenka Beata.

Embargo na dovoz syrov sa však podľa Slovensky Beáty obchádza. Zhruba mesiac chýbali v Rusku populárne fínske syry od spoločnosti Valio. Firma bola donútená dokonca prepustiť niekoľko stoviek zamestnancov, teraz je však Valio opäť na pultoch. Ako a odkiaľ ich obchodníci kúpili, vedia zrejme len oni.

A ešte pre zaujímavosť ceny z niektorých moskovských supermarketov. Kilogram jabĺk stojí teraz v akcii 49,90 rubľa, čo je necelé jedno euro. Výberové jabĺčka sú drahšie o 36 – 40 rubľov. Kilogram papriky vyjde na 134 rubľov, teda takmer 3 eurá, na Slovensku ide teraz maďarská paprika po 1,69 eura. A napokon tradičná ruská kartoška, teda zemiaky, stoja v prepočte od 23 po 30 centov, čo je cena blízka aktuálnej slovenskej.

Beata však jedno nezabudne zdôrazniť: Moskva je jedno z najdrahších miest sveta.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie