Slovenskí potravinári prišli pre ruské sankcie o 6,2 milióna eur

Slovenské potravinárske firmy prišli pre sankcie Ruska na dovoz potravín z EÚ a ďalších krajín o 6,2 milióna eur.

10.10.2014 12:17
debata (9)

Táto suma zodpovedá pätine ročného vývozu potravinárskych produktov zo Slovenska do Ruska. Vyplýva to z informácií ministerstva poľnohospodárstva, podľa ktorého v reakcii na prebytok potravín na európskom trhu sa na Slovensku začali prísnejšie kontroly tovaru.

Najväčší dopad majú ruské sankcie podľa ministerstva na výrobcu mäsových produktov Mecom Humenné, ktorého v minulosti ovládla finančná skupina Penta. Škody hlásili aj firmy z mliekarenského priemyslu kvôli obmedzeniu vývozu sušeného mlieka, syrov a trvanlivej smotany do Ruska. Ide o spoločnosti Rajo, Senoble a Gemermilk. Rusko ale nepatrí medzi hlavné exportné trhy Slovenska.

Slovensko síce podporilo sankcie EÚ, premiér Robert Fico ale vzájomné sankcie medzi EÚ a Ruskom opakovane kritizoval. Fico ich označil za kontraproduktívne a nezmyselné, vyslovil sa pre diplomatické rokovania.

Ministerstvo poľnohospodárstva sa viac než priamych škôd v súvislosti s ruskými sankciami obáva nepriamych vplyvov v podobe pretlaku potravín na európskom trhu a hrozbe dovozu nekvalitných produktov na Slovensko. Za najviac ohrozených označil úrad domácich pestovateľov ovocia a zeleniny, výrobcov mlieka, mliečnych výrobkov a producentov hydiny. Slovensko s cieľom chrániť spotrebiteľov pred nekvalitným tovarom tiež zintenzívnilo kontroly kvality potravín v obchodnej sieti.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Rusko #sankcie