Slovenský priemysel postupne spomaľuje

Dynamika slovenského priemyslu postupne spomaľuje. Po júlovom spomalení medziročného rastu priemyselnej produkcie z 7,6 % na 4,3 % jej rast po očistení o vplyv počtu pracovných dní opäť spomalil na augustových 2,7 %.

10.10.2014 11:41
debata (1)

Vývoj v ôsmom mesiaci ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 19,8 %, v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 3,6 % a v priemyselnej výrobe o 2,3 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v auguste oproti júlu stúpla o 0,3 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Medziročné zvýšenie celkovej produkcie priemyslu v auguste ovplyvnil rast vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 17,8 %, výrobe elektrických zariadení o 32,9 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 14,9 %, výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 2,6 % a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 1,2 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe potravín, nápojov a tabakových výrobkov o 10,1 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 21,9 %.

V priemere za prvých osem mesiacov tohto roka tak priemyselná produkcia na Slovensku vzrástla medziročne o 5,2 %. Z toho v priemyselnej výrobe o 7,3 %, v ťažbe a dobývaní o 3,9 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola produkcia nižšia o 9,9 %.

Celkový rast produkcie počas prvých ôsmich mesiacov roka súvisel so zvýšením hlavne vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,9 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 13,3 %, výrobe elektrických zariadení o 24,1 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 18,9 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 7,7 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 18 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 13,1 %.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel