Rusko chystá odvolanie proti odškodnému za Jukos

Rusko sa do konca tohto mesiaca odvolá proti rozhodnutiu Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorého má zaplatiť bývalým akcionárom ropnej spoločnosti Jukos za vyvlastnenie ich majetku odškodné vo výške 1,9 miliardy eur. Uviedol to podľa agentúry RIA ruský minister spravodlivosti Alexander Konovalov.

09.10.2014 17:17
debata (1)

Minister dodal, že Moskva by sa mohla odvolať aj proti rozhodnutiu arbitrážneho súdu v holandskom Haagu, podľa ktorého má bývalým akcionárom Jukosu vyplatiť vyše 50 miliárd dolárov. O zámere odvolať sa proti tomuto rozhodnutiu už skôr informovalo ruské ministerstvo financií.

Jukos bol svojho času najväčšou súkromnou ropnou spoločnosťou v Rusku a kontroloval ho ruský oligarcha a oponent Kremľa Michail Chodorkovskij. Ten býval najbohatším človekom v Rusku, v roku 2003 bol ale zatknutý a o dva roky neskôr ho odsúdili na štrnásťročné väzenie za daňové úniky a spreneveru.

Spoločnosť Jukos potom bola rozdelená a zoštátnená, väčšinu majetku získala poloverejnoprávna firma Rosnefť, ktorú riadil Putinov spojenec Igor Sečin. Jukos potom v auguste 2006 vyhlásil bankrot.

Arbitrážny súd konštatoval, že úradníci podriadení prezidentovi Putinovi zmanipulovali právny systém s cieľom nechať firmu zbankrotovať. Podľa Európskeho súdu pre ľudské práva Rusko porušilo právo na majetok a tri články konvencie o ľudských právach.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Jukos