Rýchlovlakom do Košíc zatiaľ za 14 eur, zníženie chce čas

Lístok do InterCity vlaku z Bratislavy do Košíc si od polovice decembra budú môcť kúpiť cestujúci aj u súkromného dopravcu.

08.10.2014 12:00
Vozne spoločnosti RegioJet Foto: ,
Český RegioJet okrem lacnejších lístkov ponúkne aj nové vozne s moderným vybavením.
debata (18)

Hoci to nebude za prvotne sľubovaných 10 eur, cestovné bude aj tak omnoho nižšie ako ponúkajú štátne železnice. Železničná spoločnosť predáva obyčajný IC lístok na trasu Bratislava – Košice od 20 eur, súkromník RegioJet ho ponúkne za 14 eur.

Cestovné tak bude ešte nižšie ako v bežných rýchlikoch. Cesta štátnym rýchlikom stojí vyše 18 eur. Z Bratislavy do Košíc sa však rýchlikom dostane cestujúci po vyše šiestich hodinách, InterCity vlakom je to o hodinu menej. „Cenová vojna môže spôsobiť, že cestovné na trase Bratislava – Košice bude nakoniec nižšie ako 10 eur. Uvidíme, aká bude reakcia štátneho dopravcu,“ povedal Radim Jančura, šéf RegioJetu.

Nové vagóny RegioJetu

Český RegioJet na trati medzi Bratislavou a Košicami ponúkne aj nové vozne s moderným vybavením.

Fotogaléria
Vozne spoločnosti RegioJet
Vozne spoločnosti RegioJet
+9Vozne spoločnosti RegioJet

Český súkromný dopravca však vojnu vyhlásil už teraz na trase z Košíc do Prahy, kde začne premávať už od nedele 12. októbra. Za lístok si totiž vypýta len 9 eur, kým štátni dopravcovia chcú za najlacnejší 22 eur.

„V tomto prípade sme nemali inú možnosť. V Košiciach nám stále nedali k dispozícii predajné miesto, lístok do Prahy sa dá kúpiť len cez internet. Verím, že do konca roka bude tento problém vyriešený,“ hovorí Jančura. Zároveň tvrdí, že keď dostane RegioJet vyhradené miesto na košickej vlakovej stanici, ceny lístkov do Prahy sa nezmenia. „Myslím si, že za túto cenu budeme jazdiť dlho. Nemá zmysel prísť s nízkou cenou a potom ju postupne dvíhať,“ ubezpečuje Jančura.

Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vozne spoločnosti RegioJet

Boj na hlavnej železničnej trase Bratislava – Košice, ktorú denne využívajú tisícky študentov a pracujúcich, vypukne 14. decembra. Okrem RegioJetu pôjde cez Ostravu a Žilinu do Košíc aj ďalší súkromník, český Leo Express. Spoločnosť však odmietla poskytnúť bližšie detaily. Český RegioJet okrem lacnejších lístkov bojuje proti slovenskej železničnej spoločnosti aj novými vozňami, ktoré preň vyrobila rumunská vagónka. Cena jedného vozňa sa vyšplhala na rovný jeden milión eur. Tento vozeň bude prevádzkovaný ako klasická druhá trieda. Do konca budúceho roku by mal RegioJet nakúpiť 80 nových, moderných vozňov, ktoré nahradia dosiaľ používané zmodernizované jednotky.

Nový vozeň konkurencie si v utorok prišiel obzrieť aj štátny dopravca, ktorý však zatiaľ zo strategických dôvodov nechcel konkretizovať, aké zmeny chystá štát v doprave InterCity vlakmi od decembra.

„Akceptujeme príchod konkurencie. V súčasnosti sa rieši celý model fungovania Inter-City dopravy od decembra, včas budeme verejnosť o detailoch informovať,“ povedala Jana Morháčová, hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko.

Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vozne spoločnosti RegioJet

Štátna železničná spoločnosť vyšle z Bratislavy do Košíc každý deň 4 páry rýchlych vlakov – prvý o 5.37, potom 9.37, 13.37 a nakoniec 17.37. V opačnom smere budú premávať InterCity vlaky v časoch 5.20, 9.19, 13.19 a 17.19. RegioJet nasadí svoje vlaky s odchodom z Bratislavy v časoch o 5.50, 11.50 a 17.50 a z Košíc vyrazia o 5.17, 11.17 a 17.17. Od budúcoročného marca nasadí RegioJet ďalší, štvrtý pár, ktorý bude jazdiť v noci.

Kým štátny dopravca zastaví po Bratislave v Trnave, Trenčíne, Žiline, Liptovskom Mikuláši, Poprade, Spišskej Novej Vsi, Kysaku a v cieľovej stanici Košice, RegioJet má zastávok viac. Pribudne Považská Bystrica, Vrútky a Ružomberok.

Lístok z Bratislavy do Popradu štátnou železnicou vyjde na necelých 15 eur, ak si cestujúci zvolí rýchlik. Pri ceste InterCity vlakom je cena do 20 eur. RegioJet odvezie cestujúcich do Popradu za vyše 11 eur. Do Ružomberka vyjde cesta na necelých 9 eur, štátnym rýchlikom je to takmer 12 eur.

Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vozne spoločnosti RegioJet

„Náklady na prevádzku trate máme o 40 percent nižšie. Ak štátny dopravca nezačne proti nám výrazne cenovo bojovať a rezort dopravy prehodnotí plánované cestovanie zadarmo pre študentov a dôchodcov, vieme byť ziskoví už o 3 mesiace. Štátny dopravca totiž dostane kompenzácie za bezplatné cestovanie,“ hodnotí Jančura.

Vláda zhruba o mesiac spustí projekt bezplatného cestovania vlakmi pre študentov a dôchodcov. Takouto formou však umožní štát cestovať ľuďom len vo vlakoch, ktoré dotuje. InterCity vlaky, či už súkromné alebo štátne, do tejto skupiny nepatria.

Foto: Robert Hüttner, Pravda
Vozne spoločnosti RegioJet

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #železnice #vlaky #RegioJet #ŽSR