Farmári dostanú od únie ďalšiu kompenzáciu za ovocie a zeleninu

Európska komisia prijala počas minulého týždňa nový program pomoci pre pestovateľov ovocia a zeleniny, ktorých zasiahlo ruské embargo.

07.10.2014 13:35
jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad Foto: ,
Jablkové hodovanie sa v Bratislavskom kraji koná už šiestykrát.
debata (7)

Vyčlenila pre nich ďalších 165 mil. eur. Komisia opätovne podporí stiahnutie plodín z trhu, zelený zber a neuskutočnenie zberu. Do novej schémy pribudli pomaranče, klementínky a mandarínky. Program pobeží do konca roka.

Pre lepšie cielenú pomoc určuje nový systém objemy pre členské štáty. Presne 13 krajinám, ktoré vyvážajú do Ruska najviac, boli stanovené plodiny a množstvá vychádzajúc z údajov o exporte za posledné tri roky. Zohľadnilo sa aj to, akú kompenzáciu si žiadali v rámci prvej schémy, ktorá bola uzatvorená 10. septembra. Okrem toho všetkých 28 členov Európskej únie má k dispozícií rezervu tritisíc ton.

„Táto rezerva je určená výrobcom vo všetkých členských štátoch, pokiaľ ide o jeden alebo viacero produktov, ktoré spadajú do pôsobnosti prijatého nariadenia, množstvo predmetných produktov by však nemalo presiahnuť tritisíc ton na členský štát. Členský štát sám rozhodne, ako s touto rezervou naloží,“ uviedla Ingrid Ludviková zo zastúpenia EK na Slovensku. Medzi krajinami, ktoré môžu využiť práve túto rezervu, je aj Slovensko. Pôdohospodárska platobná agentúra SR v pondelok vyhlásila výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie tejto mimoriadnej podpory.

Prvý balík pomoci v objeme 125 mil. eur poskytla komisia pestovateľom ovocia a zeleniny ešte v polovici augusta. Program bol uzatvorení štyri týždne na to. Rusko zakázalo dovoz niektorých potravín z krajín EÚ siedmeho augusta tohto roka. Stalo sa tak po tom, čo únia prijala voči nemu opatrenia v nadväznosti na ukrajinskú krízu a zostrel lietadla nad Ukrajinou. Ruské embargo sa týka nielen ovocia a zeleniny, ale aj mäsa a mliečnych produktov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #Európska únia #Rusko #sankcie