Vláda požiadala o odškodnenie za výpadky plynu

Slovensko bude od Európskej únie žiadať kompenzácie za výpadky plynu z Ruska. Už mesiac nám priteká menej plynu, ako žiadame, obmedzenia boli naposledy na úrovni 40 percent.

07.10.2014 11:00
Plyn
debata (4)

O prípadných kompenzáciách už hovoril štátny tajomník rezortu hospodárstva Miroslav Obert s eurokomisárom pre energetiku Güntherom Oettingerom. O aké kompenzácie by malo ísť, rezort hospodárstva nechce špecifi kovať.

„Tým, že ruská strana nedodáva toľko plynu, ako máme nakontrahované, vznikajú Slovenskej republike s tým súvisiace náklady rôzneho druhu. Momentálne je to o diplomacii,“ priblížila hovorkyňa rezortu hospodárstva Miriam Žiaková.

Prepravca plynu eustream oficiálne tvrdí, že straty zo situácie nezaznamenáva. Štátny SPP kúpil chýbajúci plyn od Rakúšanov a Nemcov lacnejšie, ako je cena v dlhodobých zmluvách s Rusmi. Napriek tomu sú kompenzácie v hre.

Predseda Európskej komisie má k tejto otázke prezentovať jednoznačné stanovisko na októbrovej Európskej rade. SPP a ostatným dodávateľom plynu mohli vzniknúť straty podľa energetického analytika portálu energie pre vás Jozefa Badidu počas náhleho nakupovania plynu na spotových trhoch.

„SPP, ktorý nemal dodaný dostatočný objem plynu, musel kúpiť na spotovom trhu, kde ceny rástli. Zvyšní dodávatelia museli nakúpiť takisto na spotovom trhu. S tým sa takisto spájajú určité náklady,“ myslí si. Podľa energetického analytika Karla Hirmana sa však namiesto do Bruselu malo ísť do Moskvy.

„Ak vznikajú straty, máme sa obrátiť na dodávateľa. Brusel nám plyn nedodáva. Gazprom je ich obchodný partner, ak porušuje kontrakt, má tomu druhému platiť odškodnenie,“ hovorí.

Šéf SPP vycestoval do Ruska

Do Moskvy však zároveň vycestoval generálny riaditeľ SPP Štefan Šabík. „Oficiálne, samozrejme, stále rezonuje informácia, že ide o technické problémy plnenia zásobníkov v Ruskej federácii. V médiách, a je to na verejnosti známe, samozrejme, že ide už aj o politický boj. Ale to rokovanie by bolo medzi štyrmi očami a ja by som nerád o tom rozprával tuná,“ informoval o stretnutí so zástupcami Gazpromu minister Pavol Pavlis.

Podľa bývalého ministra hospodárstva Juraja Miškova Rusi zmluvu s SPP porušujú. „Jednoznačne porušujú, pretože jedna klauzula v kontrakte, ktorý má SPP spoločne s Gazpromom uzatvorený, je klauzula, ktorá sa volá ship–or–pay. To znamená, dodaj alebo plať. Jednoducho Rusko si objednalo prepravu istých kapacít zemného plynu cez Slovensko, cez, ľudovo povedané, naše potrubie a naše rúry, a aj v prípade, že by neprepravili toľko plynu, koľko si objednali, jednoducho Rusi musia platiť,“ povedal bývalý minister.

Brusel má v Moskve silnejšie slovo

Napriek tomu, že dodávky plynu má SPP dohodnuté s Gazpromom a nie s Bruselom, žiadosť rezortu hospodárstva o kompenzácie zo strany Európskej únie vníma analytik Jozef Badida pozitívne. Podľa neho je dobré, ak bude s Gazpromom rokovať silný partner, nie ten, ktorý je v slabšej pozícii.

„Situáciu vnímam ako neštandardný zásah do trhu zo strany Gazpromu. Ak komisia zistí, že Gazprom zneužíva postavenie, môže začať konať. Celé by to malo byť o tom, že ak Gazprom porušil hospodársku súťaž, tak sa proti nemu zakročí,“ konštatuje analytik.

Podľa ministra hospodárstva Pavla Pavlisa si Slovensko kompenzácie zaslúži. „My sme si všetky povinnosti v rámci Európskej únie splnili. Takže máme právo na to, ak príde k nejakým kompenzáciám, aby sme boli prví na rade,“ povedal.

Nezrovnalosti sú aj okolo reverzného toku plynu zo Slovenska na Ukrajinu. Najskôr minister hospodárstva tvrdil, že ak budú dodávky plynu na Slovensko obmedzené o 50 percent, budeme nútení zastaviť dodávky plynovodu Vojany – Užhorod. Minulý týždeň sa podmienka naplnila, ale plyn Ukrajine prúdi zo Slovenska naďalej. Napríklad susedné Maďarsko dodávky na Ukrajinu už zastavilo a vzápätí začalo dostávať viac plynu z Ruska.

Minister Pavlis tvrdí, že plyn na Ukrajinu len prepravujeme a nie sme dodávateľom, a s reverzom na Ukrajinu podľa ministra súhlasí aj Moskva.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #Rusko #plyn #SPP