Disney Park pri Paríži má problémy, dostane pomocnú miliardu

Americká zábavná spoločnosť Walt Disney poskytne finančnú pomoc vo výške približne jednej miliardy eur svojej stratovej dcérskej firme Euro Disney, prevádzkovateľovi zábavného park pri Paríži.

07.10.2014 08:29
Disneyland Foto:
V kalifornskom Disneylande sa fotia bežní návštevníci, ale aj hviezdy filmového plátna ako Vanessa Hudgens.
debata

Americký podnik má v Euro Disney podiel 40 percent a vďaka dohode by mohol nad najväčšou európskou turistickou atrakciou získať plnú kontrolu.

Súčasťou dohody je emisia nových akcií, pri ktorej sa cenné papiere ponúknu existujúcim akcionárom, a reštrukturalizácia dlhu. Walt Disney tak plánuje zvýšiť kapitál Euro Disney o 420 miliónov eur a ďalej premeniť na akcie dlh v objeme asi 600 miliónov eur, ktorý má francúzska firma u materskej spoločnosti.

Park Disneyland nedalo Paríža má finančné problémy od svojho vzniku v roku 1992. Jeho prevádzkoval Euro Disney bol v celoročnom zisku naposledy v roku 2008. Návštevnosť parku, na ktorý potom doľahol ekonomický útlm v Európe, klesla až o 800 000 náv­števníkov na vlaňajších zhruba 14 miliónov.

„Návrh rekapitalizovať skupinu Euro Disney Group… nám umožní pokračovať v investíciách do parku,“ uviedol podľa agentúry Reuters šéf spoločnosti Tom Wolber.

Avizovanou emisiou chce spoločnosť získať 351 miliónov eur. Ak sa ale menšinoví akcionári rozhodnú nezúčastniť sa úpisu, firma by mohla skončiť v náruči materskej Walt Disney.

„Nie je to cieľom, ale je jasné, že keď sa žiadny z ostatných akcionárov emisie nezúčastní, Walt Disney zvýši svoj ​​podiel,“ uviedol podľa denníka Financial Times finančný riaditeľ Euro Disney Mark Stead. Najväčším menšinovým akcionárom je s desiatimi percentami saudský princ Valíd bin Talal. Podľa Steady sa zatiaľ nerozhodol, či sa úpisu zúčastní.

Akcie Euro Disney na správu reagovali silným prepadom a na parížskej burze počas pondelka strácali aj viac ako 20 percent. Spadli tak na minimum 2,70 eura. Neskôr časť strát zmazali a predávali sa okolo 3,11 eura, čo bol pokles o zhruba desať percent.

debata chyba
Viac na túto tému: #Disney