Česi zažili skvelé štvrťstoročie, Slováci ešte lepšie

Dvadsaťpäť rokov trhovej ekonomiky prinieslo Česku výrazné zvýšenie výkonnosti a životnej úrovne, Slovensko zabralo ešte viac. Vyplýva to z údajov štatistikov a hodnotenia analytikov.

05.10.2014 22:30
debata (340)

Objem českého hrubého domáceho produktu (HDP) sa od novembra 1989 nominálne zväčšil o viac ako 500 percent. Kým v roku 1990 predstavoval 672 miliárd korún, teraz je viac než štyri bilióny korún. Reálne, teda po zohľadnení cenového vývoja a ďalších ukazovateľov, vzrástol HDP od roku 1989 o viac ako polovicu. Vyplýva to z aktuálnych údajov Českého štatistického úradu a výpočtov analytikov.

„Štvrťstoročie trhovej ekonomiky prinieslo Českej republike výrazné zvýšenie ekonomickej výkonnosti a životnej úrovne,“ uviedol hlavný ekonóm Deloitte David Marek. Popri viac než polovičnom raste reálneho HDP, sa za túto dobu zvýšila priemerná mzda po zohľadnení inflácie o 52 percent z 3170 korún v roku 1990 na 25 800 korún tento rok. Bez vplyvu inflácie stúpla priemerná mzda viac ako osemkrát.

„Bez preháňania možno povedať, že pre české krajiny predstavuje uplynulých 25 rokov z hospodárskeho hľadiska najúspešnejšie štvrťstoročie v histórii,“ uviedol hlavný ekonóm finančnej skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Kým v roku 1995 podľa neho znamenala jedna odpracovaná hodina vytvorenú hodnotu v nominálnej výške 161 korún, v roku 2013 to bolo 428 korún. To je rast o viac 150 percent, po očistení o infláciu o takmer 60 percent. „Za jednu odpracovanú hodinu teda vytvárame v reálnom vyjadrení o takmer dve tretiny vyššiu hodnotu ako v roku 1995,“ upozornil.

Výrazne sa zvýšila aj životná úroveň. Kým v roku 1990 bol HDP v prepočte na obyvateľa pod 100 000 korunami, vlani to už bolo takmer 389 000 korún. Životná úroveň v podobe HDP na obyvateľa v parite kúpnej sily stúpla zo zhruba 60 percent priemeru krajín EÚ v roku 1993 na 80 percent vlani. Parita kúpnej sily je pomer medzi menami, ktorý vyjadruje schopnosť zakúpiť rovnaký súbor tovarov alebo služieb v rôznych krajinách.

Slováci boli ešte úspešnejší

Slováci podľa Kovandu v uplynulom štvrťstoročí v tomto ohľade zažili ešte úspešnejšie obdobie. V roku 2003, pred vstupom do Európskej únie, predstavoval HDP prepočítaný na obyvateľa v Českej republike 76 percent priemeru krajín Európskej únie, na Slovensku 57 percent priemeru EÚ. Vlani Slováci dosiahli 76 percent priemeru EÚ, zatiaľ čo Česi si polepšili „len“ na 80 percent. „Slováci tak svojím spôsobom stiahli svoj ​​hospodársky odstup od Českej republiky na rozdiel desiatich rokov,“ dodal Kovanda.

Česká ekonomika sa zmenila

Za posledných 25 rokov sa tiež zmenila štruktúra ekonomiky. „Počas transformácie zaniklo veľa firiem a zmenšil sa podiel umelo a neefektívne podporovaných sektorov a naopak, začal stúpať podiel odvetví, pre ktoré má česká ekonomika priaznivejšie podmienky,“ uviedol Marek.

Podiel priemyslu na hrubej pridanej hodnote v celej ekonomike tak podľa neho klesol z 38 percent v roku 1989 na 33 percent v roku tohtoročnom. Podiel poľnohospodárstva sa znížil z 8,3 na 2,3 percenta, podiel stavebníctva z 8,5 na päť percent. Naopak, výrazne stúpol význam sektora služieb, ich podiel na ekonomike vzrástol zo 45 na 60 percent.

Zmena ekonomického systému so sebou priniesla aj rast finančného sektora a využívania dlhu. „Zadlženie jednotlivých sektorov českej ekonomiky aj jej dlh voči zahraničiu však nepresahujú rozumné medze a nie sú potenciálnym zdrojom nestability ekonomiky,“ dodal Marek.

340 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #Česko #Slovensko #HDP