Rusi sa obávajú lacnej ropy

Rusko sa čoraz viac začína obávať poklesu cien ropy, čo by malo za následok skresanie príjmov pre jeho štátnu kasu. Od cien ropy sa odvíjajú aj ceny plynu.

05.10.2014 22:00
debata (168)

Ruská ekonomika pritom už teraz pociťuje dosah sankcií, ktoré ju poslali do miernej recesie. Tamojšia ekonomika má podľa Svetovej banky stagnovať nielen tento rok, ale aj najbližšie dva roky. Odôvodňuje to tým, že Rusko platí cenu za ukrajinskú krízu, absenciu reforiem a vrtkavú ekonomickú politiku.

Oveľa vážnejšie následky by však mal práve pokles ceny ropy. Podľa krízového scenára ruskej centrálnej banky, ktorý zverejnila agentúra Interfax, počíta Moskva s poklesom ceny ropy na 60 dolárov za barel.

Podľa prieskumu, ktorý zverejnila minulý týždeň agentúra Bloomberg, sa väčšina analytikov zhodla, že Rusku hrozí pokles ekonomiky, ak cena uralskej ropy nebude aspoň na úrovni 100 dolárov za barel.

Podľa ruského ministerstva financií cena v období od polovice augusta do 14. septembra bola na priemernej úrovni 98,28 dolára za barel. V piatok cena ropy na londýnskej burze klesla až na 92 dolárov.

Cena ropy padá spolu s oslabovaním eura oproti doláru. Rusom nehrá to karát fakt, že rast globálneho dopytu po rope je najpomalší od roku 2011. Časť ekonómov varuje, že Rusko sa môže prepadnúť do recesie aj pri cene uralskej ropy na úrovni 110 dolárov za barel, a to v prípade, že krajina zostane odrezaná od svetových kapitálových trhov. Rusi výpadky príjmov z ropy a plynu nemajú ako v tejto chvíli úplne nahradiť.

„V prípade poklesu ceny ropy krajine nepomôže ani to, že má aktuálne vysoké devízové rezervy a prebytok štátneho rozpočtu, ktorý môže byť využitý na podporu ekonomiky v prípade potreby. Ani eventuálna pomoc strategicky dôležitým firmám s refinancovaním úverov cez štátom vlastnené banky, ako sa už v minulosti stalo,“ povedal analytik Next Finance Jiří Cihlář.

Od krízy na Ukrajine pociťuje Moskva najmä odlev kapitálu. Za prvú polovicu tohto roka z ruského trhu odtiekli investície v objeme 75 miliárd dolárov. Ruské ministerstvo financií však tvrdí, že výpadky nie sú veľké a dokážu ich nahradiť alternatívnymi ázijskými trhmi. Na to však potrebujú dlhší čas. Rusi nemajú taktiež prístup k zahraničným úverom. Oslabuje sa aj ruská mena.

© Autorské práva vyhradené

168 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rusko #plyn #sankcie