Shell pozastavil práce na ruskom ropnom poli Baženov

Britský ropný koncern Shell pozastavil práce na rozvoji ťažby ropy v západosibírskej bridlicovej formácii Baženov pre západné sankcie voči Rusku.

04.10.2014 09:00
debata (106)

Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na šéfa spoločnosti Gazprom Nefť, ktorá je na poli Baženov partnerom Shellu. Gazprom Nefť teraz pokračuje v prácach na rozvoji tohto poľa sám, povedal šéf podniku Alexander Djukov.

Spojené štáty v septembri zakázali svojim firmám zúčastniť sa prieskumu a ťažby podmorských, arktických a ťažko dobyvatelných nálezísk ropy a plynu so spoločnosťami Gazprom, jej ropnou divíziou Gazprom Nefť a s ďalšími ruskými podnikmi Lukoil, Surgutneftegaz a Rosnefť. Koncom septembra americký ExxonMobil pozastavil spoluprácu s najväčšou ruskou ropnou spoločnosťou Rosnefť v pobrežných vrtoch v arktickej oblasti.

Vo formácii Baženov môže byť okolo 75 miliárd barelov technicky vyťažiteľnej ropy, odhaduje Úrad pre energetické informácie pri ministerstve energetiky USA. To by bolo viac, než objem potvrdených rezerv v Spojených štátoch, uvádza agentúra Reuters.

Shell správu potvrdil. „Na niektoré zo súčasných a predpokladaných aktivít v Rusku, vrátane Baženova, to (sankcie) má dopad a my teraz spolupracujeme s príslušnými úradmi a našimi partnermi, aby sme určili ich presný rozsah,“ uviedla firma. Shell naďalej pracuje na projektoch rozvoja konvenčných ruských nálezísk.

Moskva minulý mesiac pripustila, že západné sankcie už majú vplyv na ťažbu ťažko vyťažiteľnej ropy, ktorá je v Rusku považovaná za dôležitý budúci zdroj tejto suroviny. Sankcie by mohli ovplyvniť aj ťažbu ropy z mora, pretože v oboch prípadoch musia ťažiari používať zahraničné technológie. Sankcie zakazujú dodávky určitého tovaru a technológií do Ruska, ktoré sa využívajú pre prieskum a ťažbu v arktickej oblasti, hlbokých vodách a bridliciach.

106 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #sankcie #Shell