Spolupráca Rosnefť - ExxonMobil je úspešná, sankcie ju pozastavia

Americký ťažobný koncern ExxonMobil pre protiruské sankcie pozastaví spoluprácu s najväčšou ruskou ropnou spoločnosťou Rosnefť v pobrežných vrtoch v arktickej oblasti.

29.09.2014 08:49
debata (6)

S odvolaním sa na nemenované zdroje to v pondelok napísal ruský denník Kommersant. Rosnefť a jej šéf Igor Sečin sa stali terčom sankcií, ktoré Západ uvalil na vybrané ruské osoby a firmy pre sporný ruský angažmán v ukrajinskom konflikte.

Rosnefť tiež oznámila, že spoločne s firmou ExxonMobil objavila náleziská ropy v námornom arktickom poli a že obe firmy úspešne ukončili vrtné práce v projekte ropného vrtu v oblasti Karského mora. Odhaduje sa, že región má podobne veľké zásoby ropy ako Saudská Arábia.

Exxon v septembri informoval, že ministerstvo financií USA mu povolilo krátke predĺženie lehoty na ukončenie prác na vrtoch v Karskom mori, a to nad rámec 14 dní stanovených protiruskými sankciami.

„Teoreticky tu bola možnosť pokračovať v prácach, bolo však potrebné získať nové povolenie,“ napísal Kommersant, ktorý citoval jeden zo zdrojov. Americkej firme sa podľa neho nepodarilo toto povolenie získať. Mala by „zastaviť práce a do polovice októbra vysťahovať svojich zamestnancov“, odvoláva sa na ruský denník agentúra Reuters.

Rusko je druhým najväčším vývozcom ropy na svete a najväčším dodávateľom ropy do Európy. Ruské zásoby ropy ale klesajú a krajina musí hľadať nové zdroje, aby si udržala svoje postavenie.

Exxon a Rosnefť podpísali dohodu o rozvoji ropných nálezísk v Karskom mori v roku 2011. Americkému koncernu robia protiruské sankcie veľké starosti. Podľa správ predložených americkému Senátu firma v tohtoročnom prvom polroku minula šesť miliónov dolárov za lobovanie u americkej vlády a zaradila ruské sankcie medzi témy lobovania. Rosnefť sa k správe odmietla vyjadriť.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Exxon Mobil #Rosnefť