Váhostav požiadal súd o ochranu pred veriteľmi

Spoločnosti Váhostav sa nepodarilo ani po zložitých rokovaniach s viacerými veriteľmi definitívne dohodnúť na splácaní ich pohľadávok. Vedenie spoločnosti oznámilo, že začne proces reštrukturalizácie.

26.09.2014 13:12
Váhostav Foto:
Váhostav momentálne dokončuje diaľničné úseky pri Martine a Levoči.
debata (31)

Podľa informácií, ktoré má denník Pravda k dispozícii, je reštrukturalizácia pre Váhostav v danej situácii jedinou možnosťou, ako zachrániť spoločnosť. K tomuto rozhodnutiu pristupuje vedenie spoločnosti s odhodlaním ozdraviť firmu, uspokojiť veriteľov v čo najvyššej miere a navyše pritom zachovať kontinuitu svojej činnosti a prácu zamestnancom, ako aj subdodávateľom.

Dokončia projekty, nebudú prepúšťať

Váhostav plánuje riadne dokončovať už zazmluvnené projekty a nemá v úmysle ani výrazne meniť počet zamestnancov. Firma sa zároveň bude uchádzať o nové zákazky, na ktorých bude pracovať podľa podpísaných dohôd a zmlúv.

K súčasnej situácii výrazne prispelo zrušenie výstavby diaľnic cez PPP projekty a teda strata kľúčových zákaziek. Spoločnosť už skôr informovala, že pod zlé finančné výsledky sa podpísali predovšetkým diaľničné projekty (najmä úseky D1 medzi Dubnou Skalou a Turanmi a úsek medzi Jánovcami a Jablonovom). Tieto stavby však budú napriek ich stratovosti spôsobenej realizačnými cenami vysúťaženými na vrchole krízy riadne dokončené.

Počas ozdravného procesu bude spoločnosť naďalej činná, bude pokračovať vo výstavbe na zazmluvnených stavbách a bude dávať prácu približne 1300 zamestnancom a ďalším tisícom ľudí zo subdodávateľských firiem, pričom jej hospodárenie bude pod kontrolou súdu, správcu a v konečnom dôsledku aj veriteľov.

Súd vyhlásil konkurz pre nezaplatenú faktúru

Denník Pravda aj na svojej webovej stránke vo štvrtok informoval, že Bratislavský okresný súd na stavebný gigant Váhostav vyhlásil konkurzné konanie. Dôvodom je nezaplatená faktúra vo výške menej ako 50–tisíc eur. (Viac čítajte v správe Váhostav je v konkurznom konaní pre dlh 50-tisíc eur.)

„Ide o faktúru za menej ako 50–tisíc eur. Pohľadávka je stará 24 mesiacov. Súbežne prebieha aj súdny proces, čiže návrhu na konkurz predchádzali aj rokovania s Váhostavom. Pred podpisom zostala aj dohoda o splátkach, s ktorými firma nesúhlasila. Z akého dôvodu, to mi nepovedali,“ vraví Jozef Válek, konateľ Energy Pro.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #reštrukturalizácia #Váhostav