Brusel začne platiť dopravné projekty, chyby nenašiel

Platby z Európskej komisie na dopravné projekty sa obnovia po kontrolnom audite, ktorý nenašiel v kontrolných systémoch Operačného programu Doprava (OPD) žiadne pochybenia.

25.09.2014 16:17
debata (2)

Ako vo štvrtok informovalo ministerstvo dopravy, kontrolný audit potvrdil predchádzajúci výsledok kontroly z roku 2013, keďže audit OPD za posledné dva roky vykazuje minimálnu chybovosť.

„Dôvera v kontrolné mechanizmy Operačného programu Doprava znamená, že na dopravné projekty nám Európska únia uvoľní zadržiavané platby. Je to pre nás zároveň impulz pre zrýchlenie čerpania zvyšnej časti alokácie OPD. Všetky významné projekty sú už zazmluvnené a rozbehnuté,“ povedal minister dopravy Ján Počiatek.

„Balíček opatrení, teda nových postupov a procedúr, ktorý začal riadiaci orgán OPD uvádzať do praxe v priebehu roka 2012, sa okrem iného týkal zlepšení v oblasti kontrol verejného obstarávania, výkonu kontrol na mieste či administratívneho overovania žiadostí o platbu,“ informoval rezortný hovorca Martin Kóňa.

Dôvodmi pozastavenia platieb z komisie v OPD bolo to, že európski audítori mali pochybnosti o výsledkoch auditov ministerstva financií, ktoré je orgánom auditu využívania eurofondov. „Pozastavenie nemalo žiadny vplyv na financovanie našich projektov, prebiehalo štandardne z národných zdrojov. Európska únia nám teraz postupne uvoľní zadržiavané platby,“ dodal pre agentúru SITA Kóňa. Platby z Bruselu boli v OPD pozastavené od mája tohto roku.

Komisia obnoví platby na projekty v objeme okolo 102 mil. eur v operačných programoch Doprava, Bratislavský kraj, Cezhraničná spolupráce SR – ČR a Technická pomoc. Zatiaľ neuvoľnených by malo zostať 231 mil. eur v programoch Výskum a vývoj, Informatizácia spoločnosti, Konkurencieschop­nosť a hospodársky rast, Zdravotníctvo a v Regionálnom operačnom programe.

„S výnimkou dopravy sú odblokované len nepodstatné operačné programy, všetky kľúčové a problémové zostávajú zablokované. Štátny rozpočet je naďalej ohrozený a aj úspešné čerpanie eurofondov je ohrozené, keďže do ukončenia programovacieho obdobia zostáva len pätnásť mesiacov,“ uviedol nezaradený poslanec NR SR Miroslav Beblavý.

Ministerstvo financií prekontrolovalo celkovo 181 žiadostí o platbu v deviatich operačných programoch. Najčastejšie nedostatky boli pri uplatnenom postupe vo verejnom obstarávaní, pri výbere projektov, resp. kontrole výdavkov. Na základe zistení podal orgán auditu deväť podnetov na Národnú kriminálnu agentúru, dvanásť podnetov na Protimonopolný úrad SR a ďalšie inštitúcie a vyvodil personálnu zodpovednosť u zamestnancov pre pochybenia.

Európska komisia pre chyby pri využívaní eurofondov nepreplatí SR 165 mil. eur a na základe korekcií ďalších najmenej 80 mil. eur, čo je spolu 245 mil. eur. Tieto peniaze však môžu byť použité na iné projekty do konca budúceho roku. „Ide o peniaze, ktoré slovenský štátny rozpočet vyplatil a od Bruselu nedostane. Zaplatili sme ich teda čisto z vlastného,“ dodal Beblavý.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #diaľnice