Exxon v Rusku ešte stále vŕta, čoskoro to chce zabaliť

Ruská vláda v piatok poprela správy, podľa ktorých americký ťažobný koncern Exxon Mobil zastavil prieskum arktických ropných nálezísk v Karskom mori, na ktorom pracuje s najväčšou ruskou ropnou spoločnosťou Rosnefť. Exxon neskôr oznámil, že v súlade s nedávnymi západnými sankciami práce v tejto oblasti postupne ukončí, ale tohtoročný plán vrtov bude môcť vďaka dovoleniu Washingtone dokončiť.

19.09.2014 20:57
debata (42)

Agentúra Bloomberg priniesla vo štvrtok správu, podľa ktorej Exxon zastavil prieskumné vrty niekoľko dní potom, čo USA a Európska únia pred týždňom oznámili nové protiruské sankcie kvôli ukrajinskej kríze. Tie okrem iného zakázali západným firmám podieľať sa na hlbinnej ťažbe aj prieskume ropných nálezísk v arktických vodách alebo pobrežnom šelfe. Podľa textu sankcií by zamestnanci amerických firiem mali prácu na projektoch v ruskej Arktíde ukončiť do 26. septembra.

„Exxon pokračuje v práci na vrtoch v Karskom mori,“ povedal agentúre Reuters minister prírodných zdrojov Sergej Donskoj. O niečo skôr minister povedal, že počul o informáciách, podľa ktorých Exxon zrejme zastavil vrty, avšak oficiálne správy o tom nedostal.

Americká firma neskôr oznámila, že ministerstvo financií USA jej vydalo povolenie ukončiť práce na vrtoch v Karskom mori pred zimou, „aby umožnila bezpečné a zodpovedné ukončenie týchto operácií“. Ak sa sankcie nepretiahnu ďaleko do budúceho roka, nemalo by to podľa agentúry AP viesť k oneskoreniu celého projektu, pretože ďalšie vrtné práce bude možné v Arktíde uskutočňovať pre počasie najskôr na jar.

Exxon podpísal zmluvu so spoločnosťou Rosnefť o rozvoji nálezísk v Karskom mori v roku 2011 a v júli začal so sťahovaním svojej vrtnej plošiny West Alpha z Nórska. Pôvodný plán počítal s vŕtaním od augusta do októbra. Minister Donskoj vyjadril nádej, že sa plán vrtov dokončí, pretože spoločnosť Rosnefť s nimi začala o niečo skôr než hovoril harmonogram.

Exxon Mobil začal vrtné práce v Karskom mori začiatkom augusta napriek sankciám uvaleným na jeho ruského partnera, spoločnosť Rosnefť. Vzhľadom k novým sankciám je ich spoločný podnik v Arktíde ohrozený, rovnako ako desiatky ďalších projektov, na ktorých sa štátne podniky Rosnefť a Gazprom Nefť dohodli s britsko-holandskou spoločnosťou Royal Dutch Shell, nórskou Statoil alebo talianskou ENI.

Šéf ruskej pobočky Shell Olivier Lazare v piatok vyhlásil, že stratégia spoločnosti v Rusku sa nemení, firma ale vyhodnocuje vplyv sankcií. „Chceme pokračovať v podnikaní v Rusku. Naše súčasné aktivity sankcie nezasahujú,“ povedal Lazár na podnikateľskom fóre v Soči.

Tiež francúzsky koncern Total chce ďalej pracovať na ruských projektoch, zároveň ale hodlá dodržiavať sankcie, povedal šéf ruského zastúpenia firmy Jacques de Boisseson. Total má v Rusku spoločný podnik s neštátnou ropnou spoločnosťou Lukoil.

Rusko, ktoré je druhým najväčším vývozcom ropy na svete, vníma svoje arktická a pobrežné náleziská ako záruku toho, že sa aj pri klesajúcich zásobách ropy na západnej Sibíri podarí udržať ťažbu na hranici 10,5 milióna barelov denne. Ruské ťažobné firmy ale príliš neinvestovali do technického rozvoja a sú do značnej miery závislé od spolupráce so západnými partnermi. Bez nových technológií Rusko podľa expertov nedokáže zastaviť trend poklesu ropnej produkcie.

42 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #Exxon Mobil #Rosnefť