Bulharsko rokuje o reverze plynu z Grécka

Bulharsko rokuje so susedným Gréckom o možnosti spätných dodávok zemného plynu plynovodom, ktorý teraz prepravuje ruský plyn do Grécka.

18.09.2014 16:04
debata (5)

Oznámil to vo štvrtok úradujúci bulharský minister hospodárstva Vasil Ščonov. Sofia sa podľa ministra obáva, že ukrajinská kríza by mohla narušiť dodávky z Ruska, na ktorých je Bulharsko úplne závislé.

„Pracujeme s Gréckom na spätných dodávkach plynu existujúcim plynovodom, čím by sme získali dodatočné objemy medzi jedným až tromi miliónmi kubických metrov denne,“ povedal minister podľa agentúry Reuters. Bulharsko by si pri termináli pre dovoz a spracovanie skvapalneného zemného plynu pri Aténach vytvorilo rezervnú kapacitu a tento plyn by potom mohlo dovážať plynovodom vedúcim do Grécka. Rezervy na termináli by krajine vystačili na 120 dní, povedal minister.

Bulharsko môže zo svojho jediného podzemného zásobníka plynu na severozápade krajiny odoberať až štyri milióny kubíkov denne. Denná spotreba v krajine sa pohybuje medzi 10 a 11 miliónmi kubíkov. Poľsko, Slovensko a Rakúsko v posledných dňoch zaznamenávajú pokles dodávok plynu od ruského monopolného vývozcu Gazprom. Bulharsko spotrebuje ročne tri až štyri miliardy kubických metrov plynu a takmer celá jeho spotreba sa opiera o dovoz z Ruska.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #plyn #Bulharsko