Fed obmedzí nákup dlhopisov, úrokové sadzby nechá nízke

Americká centrálna banka (Fed) opäť obmedzí svoju podpornú menovú politiku. Nákupy dlhopisov, ktoré majú stimulovať ekonomický rast, sa znížia o ďalších desať miliárd dolárov na zhruba 15 miliárd USD mesačne. Banka tiež mierne zhoršila výhľad ekonomiky a potvrdila, že so zvyšovaním úrokových sadzieb sa nemieni ponáhľať.

18.09.2014 08:11
debata

Fed znížil nákupy dlhopisov už po siedmykrát a všeobecne sa očakáva, že program úplne ukončí budúci mesiac. Fed nakupuje dlhopisy v snahe zraziť dlhodobé úrokové sadzby, aby firmy donútil investovať a vytvárať pracovné miesta.

Centrálna banka zopakovala, že chce držať krátkodobé úrokové sadzby na nízkej úrovni ešte „značnú dobu“ od ukončenia nákupu dlhopisov. Sklamala tak veľa ekonómov a obchodníkov, ktorí čakali, že vzhľadom na zlepšujúce sa údaje o výkonnosti ekonomiky Fed pozmení rétoriku, ktorej sa drží už od marca.

Fed tiež zopakoval svoje obavy zo stagnácie na trhu práce. „Podmienky na trhu práce sa v podstate opäť o trochu zlepšili, avšak miera nezamestnanosti sa príliš nezmenila,“ uvádza sa vo vyhlásení. Stagnácia na trhu práce je podľa časti ekonómov ďalším signálom toho, že Fed nemá dôvod ponáhľať so zvyšovaním úrokov.

Fed zverejnil aj prognózu úrokových sadzieb do konca roka 2017, v ktorej naznačil, že bankári plánujú v ďalších rokoch rýchlejšie zvyšovanie úrokov, než predpokladali v predchádzajúcej, júnovej prognóze. Do konca budúceho roka by sa tak mal medián hlavnej úrokovej sadzby zvýšiť na 1,375 percenta oproti hodnote 1,125 percenta uvedenej v júni. Na konci roka 2016 má činiť 2,875 percenta oproti doterajším 2,5 percenta a v roku 2017 potom 3,75 percenta. Bankári túto úroveň nepovažujú za stimulačný ani reštriktívne.

„Zmeny v ich oznámení sú naozaj minimálne, hlavnou správou je to, že sa so sprísňovaním (menovej politiky) ponáhľať nebudú,“ povedal agentúre Reuters hlavný ekonóm spoločnosti High Frequency Economics Jim O'Sullivan. Keď sa ale pozriete na čísla, tak vidíte, že medián odhadu hlavnej sadzby v najbližších rokoch sa zvýšil. Tie čísla naznačujú tvrdší postoj, aj keď slová sa príliš nezmenili," dodal.

Správa o vyššom raste sadzieb pomohla k rastu kurzu dolára, ktorý voči japonskému menu vystúpil na 108,10 JPY. Dostal sa tak najvyššie od septembra 2008. Po prvotnom zakolísaní sa nahor vydali aj akcie, široký index S&P 500 pridával 0,4 percenta a nachádzal sa okolo 2006 bodov. Hore sa ale vydali aj výnosy amerických dlhopisov, ktorých ceny sa tak znížili.

Fed súčasne znížil odhad ekonomického rastu na tento a budúci rok. Tento rok má ekonomika vzrásť o dve až 2,2 percenta, v júni Fed čakal zvýšenie hrubého domáceho produktu o 2,1 až 2,3 percenta. Prognózu na budúci rok banka zhoršila na 2,6 až tri percentá z doterajších troch percent až 3,2 percenta.

Fed drží základnú úrokovú sadzbu na rekordne nízkej úrovni blízko nuly od decembra 2008. Väčšina ekonómov teraz očakáva, že so zvyšovaním úrokov Fed začne v polovici budúceho roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Fed