České poučenie z Ukrajiny: Treba dostavať jadrové elektrárne

Situácia na Ukrajine je argument za dostavbu jadrových elektrární v Temelíne a Dukovanoch. Na konferencii spoločnosti Business Forum o dodávkach plynu do Európy to povedal český minister priemyslu Jan Mládek (ČSSD).

16.09.2014 12:01
debata (6)

Podľa neho je možné zabezečiť si jadrové palivo až na tri roky. Minister tiež opäť upozornil na možnú plynovú krízu na Balkáne.

„Ak máte palivo a energetických inžinierov, ste energeticky sebestační,“ uviedol Mládek. Krízu na Ukrajine vidí ako niečo, čo delí spoločnosť na dva tábory. Tie sa podľa neho viacmenej zhodnú, že anexia Krymu nebola legitímna. Jedni ale vidia Rusko ako nepriateľa a sú za sankcie, zatiaľ čo druhá skupina vníma situáciu ako určité „geopolitické ťahanice“.

Česká jadrová elektráreň Temelín odoberá od júla 2011 palivo od ruskej spoločnosti TVEL, ktorá patrí do koncernu Rosatom. Predtým bol dodávateľom americký Westinghouse. Ruské palivo využíva každý šiesty reaktor na svete, okrem Temelína aj Dukovany. Všetkých deväť českých reaktorov, šesť komerčných, dva výskumné a jeden univerzitný, pracuje na ruské palivo.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #jadrová elektráreň #Temelín