Číne hrozí prudké spomalenie, priemysel to už cíti

Priemyselná výroba v Číne rástla v auguste najpomalšie za takmer šesť rokov. Tempo rastu sa spomalilo aj v iných dôležitých odvetviach. Podľa agentúry Reuters to vyvoláva obavy, že druhej najväčšej svetovej ekonomike by mohlo hroziť prudké spomalenie, ak vláda v Pekingu nepodnikne ďalšie podporné kroky.

14.09.2014 10:20
debata (24)

Priemyselná výroba v Číne v auguste oproti vlaňajšku stúpla o 6,9 percenta, najpomalšie od roku 2008, keď sa v ekonomike prejavovala celosvetová finančná kríza. Tempo produkcie pritom prudko spomalilo z júlového rastu o 9 percent a bolo nižšie, než očakávali trhy.

Horšie údaje prišli aj z oblastí dovozu, investícií a maloobchodných tržieb. Výroba elektrickej energie sa v auguste znížila prvýkrát po štyroch rokoch, keď medziročne klesla o 2,2 percenta. Podľa Reuters to poukazuje na ďalší úbytok síl čínskej ekonomiky – realitný trh sa ochladzuje, tlačí na ďalšie odvetvia od oceliarskeho priemyslu až po výrobu cementu a podpisuje sa na dôvere spotrebiteľov.

„Augustoéá dáta môžu ukazovať na tvrdé pristátie. Rozsah spomalenia rastu v treťom štvrťroku nebude malý,“ povedal podľa Reuters hlavný ekonóm spoločnosti Everbright Securities Sü Kao.

Podľa niektorých analytikov by medziročné tempo hospodárskeho rastu v treťom štvrťroku mohlo spomaliť k siedmim percentám. Ak čínska vláda nepodnikne razantnejšie kroky, ohrozilo by to jej cieľ dosiahnuť za celý tento rok rast 7,5 percenta. Prudké spomalenie ekonomiky podľa niektorých expertov ohrozí pokračujúce štrukturálne reformy. Analytici spoločnosti ANZ Liou Li-Kang a Čou Chao odporučili, aby úrady čo najskôr uvoľnili menovú politiku a zabránili tak ďalšiemu spomaleniu hospodárskeho ras­tu.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #HDP