Spojené štáty oznámia nové protiruské sankcie v piatok

Americká vláda zverejní svoje nové protiruské sankcie v piatok. Oznámil to vo štvrtok prezident Barack Obama.

11.09.2014 21:27
debata (22)

Týkať sa podľa neho budú finančného a zbrojárskeho sektora, ako aj tiež energetiky. Obama vyhlásil, že Spojené štáty sa pripoja k Európskej únii, ktorej nové protiruské sankcie motivované ruským podielom na ukrajinskej kríze nadobúdajú nadobudnú platnosť v piatok.

„Tieto opatrenia zvýšia politickú izoláciu Ruska a budú mať vplyv na ruskú ekonomiku, najmä v oblastiach dôležitých pre prezidenta Vladimira Putina a osoby z jeho okolia,“ uviedol americký prezident.

Obama vo vyhlásení vyzval Rusko, aby pracovalo s Ukrajinou a ďalšími partnermi v rámci minských dohovorov z minulého piatku, na základe ktorých na východe Ukrajiny platí prímerie. Moskva by podľa šéfa Bieleho domu nemala predkladať neopodstatnené podmienky pre dosiahnutie mieru.

„Ak Rusko svoje záväzky bezo zvyšku naplní, bude možné sankcie aj odvolať. Ak namiesto toho bude Rusko pokračovať v agresívnych akciách a porušovať normy medzinárodného práva, jeho náklady ďalej porastú,“ uviedol prezident.

Z Obamovho vyhlásenia vyplýva, že Washington bude v piatok o obsahu nových sankcií podrobne informovať. Americké ministerstvo zahraničia v stredu uviedlo, že uplatnenie nového balíka sankcií bude závisieť od vývoja ukrajinského prímeria.

„Nástroje sú pripravené, sankčné balíky dokončujeme. Rozhodnutie o ich nasadení ale bude záležať na tom, čo sa (na východe Ukrajiny) bude diať v budúcej dňoch,“ uviedla hovorkyňa americkej diplomacie Marie Harfová.

Podľa zdrojov agentúry Reuters sa americké sankcie rozšíria o opatrenia proti piatim ruským bankám, medzi ktorými bude aj najväčší ruský finančný ústav Sberbank. Ten nebude mať prístup k úverom so splatnosťou dlhšou ako 30 dní.

USA zaviedli finančné sankcie proti Rusku už v štyroch etapách. V marci bola postihnutá ruská banka Rossija, v apríli Investkapitalbank, SMP Bank a Sobinbank, v júli Vněšekonombank (VEB) a Gazprombank a v tom istom mesiaci ešte banky VTB, Moskva a Rosselchozbank. Marcové a aprílové sankcie sa týkali zmrazenia aktív a zákazu finančných transakcií, júlové dlhodobého úverovania.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #USA #sankcie