Pokles dodávok plynu zaznamenali Slováci, Poliaci i Rakúšania

Na Slovensko, do Poľska a Rakúska prúdi menej plynu. Poliaci hlásia oveľa nižšie dodávky, než si objednali. Gazprom tvrdí, že im dodáva rovnako ako minulý týždeň.

11.09.2014 12:30 , aktualizované: 22:03
debata (62)

Na Slovensko prúdi stále menej zemného plynu z Ruska cez Ukrajinu. Slovenský plynárenský priemysel (SPP) aj vo štvrtok zaznamenal mierny pokles dodávok plynu o približne 10 %. Slovenskí odberatelia však nemusia mať podľa plynárov žiadnu obavu z toho, že by aktuálny stav v dodávkach plynu nejako pocítili.

"Na dodávky pre všetkých zákazníkov od domácností po veľké priemyselné podniky táto situácia nemá žiadny vplyv a sú v plnej miere zabezpečené. Znížené dodávky totiž predstavujú dostatočný objem plynu pre zdrojovanie všetkých našich zákazníkov a zároveň z nich dopĺňame zásobníky, ktoré budú v najbližších dňoch naplnené na 100 %,“ povedal hovorca SPP Peter Bednár. Slovenskí plynári zatiaľ nekonkretizovali dôvody, pre ktoré už druhý deň zaznamenali nižšie dodávky plynu.

V Rakúsku tiež zaznamenali pokles dodávok plynu. Rakúsky energetický regulačný úrad E-control podľa agentúry APA uviedol, že do krajiny vo štvrtok dorazilo o 15 percent menej plynu z Ruska, než ako bolo dohodnuté. Podľa šéfa plynárenskej divízie E-controlu Bernharda Painza je možným vysvetlením to, že sa v Rusku napĺňajú zásobníky, a preto je k dispozícii menej plynu k ďalšiemu dovozu do Európy, citovala ho APA.

Poľsko pátra po dôvodoch nižších dodávok

Aj Poliaci stále hlásia znížené dodávky plynu z Ruska. "Stále dostávame menšie množstvá plynu, než žiadame,“ povedala hovorkyňa spoločnosti Gaz-System Malgorzata Polkowska. Neuviedla však, o koľko sú dodávky nižšie. Zároveň informovala, že Poľsko dostáva viac plynu z Česka a z Nemecka. Poľský štátny plynárenský podnik PGNiG uviedol, že krajina v stredu dostala od ruského Gazprom už o 45 procent plynu menej, než si objednala. Spoločnosť sa snaží zistiť, prečo dostáva menej plynu. Od Gazpromu firma zatiaľ žiadne informácie nedostala.

Posielame rovnaký objem plynu, tvrdí Gazprom

Ruská spoločnosť Gazprom odmieta tvrdenia o znížených dodávkach plynu do Poľska. „Mediálne správy o obmedzených dodávkach plynu do poľskej spoločnosti PGNiG nie sú pravdivé. V súčasnej dobe zostáva prietok plynu do Poľska rovnaký ako v predchádzajúcich dňoch. Toto množstvo predstavuje 23 miliónov kubických metrov za deň. Dodávky plynu pozdĺž všetkých ciest vykonávame v súlade so súčasným exportným potenciálom a pokračujeme v doplňovaní podzemných zásobníkov plynu na území Ruskej federácie,“ oznámil hovorca spoločnosti Gazprom.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Slovensko #Rusko #plyn