Slovenský priemysel stále rastie

Produkcia slovenského priemyslu naďalej rastie, aj keď jej dynamika sa mierne spomalila.

11.09.2014 11:12
debata

V júli totiž priemyselná produkcia po očistení o vplyv počtu pracovných dní v krajine medziročne stúpla o 4,4 %, kým v júni rástla o 7,6 %. V samotnej priemyselnej výrobe produkcia stúpla o 4,5 %. Ešte rýchlejšie rástla produkcia v ťažbe a dobývaní, a to o 7,7 % a zvýšila sa aj v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 2,4 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v júli oproti júnu vzrástla o 0,1 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Zvýšenie celkovej produkcie priemyslu najviac ovplyvnil rast vo výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 15 %, výrobe elektrických zariadení o 13,3 %, výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 16,3 %, výrobe dopravných prostriedkov o 2,3 % a v ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 13,3 %. Objem produkcie sa znížil najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 19,8 % a vo výrobe chemikálií a chemických produktov o 24,2 %.

V priemere za prvých sedem mesiacov tohto roka tak index priemyselnej produkcie medziročne vzrástol o 5,4 %, z toho v priemyselnej výrobe o 8 %, v ťažbe a dobývaní o 1,8 %. V dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu bola produkcia nižšia o 11,6 %.

Celkový rast produkcie počas prvých siedmich mesiacov roka súvisel hlavne so zvýšením vo výrobe dopravných prostriedkov o 9 %, výrobe kovov a kovových konštrukcií okrem strojov a zariadení o 12,7 %, výrobe elektrických zariadení o 23 %, ostatnej výrobe, oprave a inštalácii strojov a zariadení o 19,5 % a vo výrobe výrobkov z gumy, plastu a ostatných nekovových minerálnych výrobkov o 8,5 %. Produkcia klesla najmä vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov o 20,2 % a vo výrobe textilu, odevov, kože a kožených výrobkov o 11,9 %.

debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #priemysel