RegioJet dáva štátu ponuku prevziať dopravu Bratislava - Košice

Český súkromný železničný dopravca RegioJet by chcel na hlavnom ťahu z Bratislavy do Košíc prevziať osobnú rýchlikovú dopravu, ktorú na trati teraz zabezpečuje štátny dopravca ZSSK Slovensko.

11.09.2014 10:20
debata (22)

Majiteľ holdingu Student Agency Radim Jančura, do ktorého RegioJet patrí, povedal Hospodárskym novinám, že v tejto záležitosti sa listom obrátil na slovenského premiéra. Podľa denníka zatiaľ nie je známe, či štát súkromnému dopravcovi vyhovie.

Trať spájajúca dve najväčšie slovenské mestá je dlhá 445 kilometrov. Ak by tam celú rýchlikovú dopravu prevzal RegioJet, štát by vraj ušetril na dotáciách a zároveň by sa zvýšil komfort cestovania.

Podľa odborníkov by prevzatie rýchlikovej dopravy na trati jedinou súkromnou spoločnosťou malo negatívne dopady na trh. Zástupca šéfa Výskumného ústavu dopravného Pavol Kajánek povedal, že vhodnejšie by bolo rozdelenie spojov medzi niekoľko dopravcov.

RegioJet na Slovensku v súčasnosti zabezpečuje štátom dotovanú vlakovú dopravu na regionálnej trati z Bratislavy do Komárna. Od decembra plánuje nasadiť vlaky na trať medzi Bratislavou a Košicami, kde chce konkurovať spojom ZSSK vyššej kategórie InterCity.

Okrem RegioJetu vstúpi na slovenský trh vlakovej dopravy aj ďalší český súkromný dopravca, spoločnosť Leo Express. Od decembra bude jazdiť z Prahy do Košíc.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #železnice #Košice #RegioJet #Leo Express