Penta možno kúpi aj denník SME, tvrdí český portál

Investičná skupina Penta Investments je podľa informácií motejlek.com pomerne blízko k dohode o vstupe do slovenského vydavateľského domu Petit Press, ktorého vlajkovou loďou je denník Sme.

08.09.2014 09:42 , aktualizované: 13:04
debata (71)

Ako ďalej informoval webový portál, ďalšími kľúčovými aktívami sú portál sme.sk, Korzár, Új Szó, regionálne týždenníky MY, bezplatné noviny ECHO, či v angličtine vydávaný týždenník The Slovak Spectator. Investičná skupina minulý týždeň oznámila prevzatie vydavateľstva Trend Holding a Spoločnosti 7 Plus. Okrem toho má Penta podľa portálu rozpracovaných viac vecí.

Ako ďalej uviedol portál motejlek.com, Petit Press vlani utŕžil 25,4 mil. eur a vytvoril čistý zisk niečo nad 500 tis. eur. Jeho spoluvlastníkmi sú, s rovnakým podielom, nemecké vydavateľstvo Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft mbH a Prvá slovenská investičná skupina, dcéra českého investičného holdingu Proxy-Finance, ktorého kontrolnými akcionármi sú Peter Vajda a Václav Foglar. Pri predaji jedného z podielov je podľa motejlek.com s najväčšou pravdepodobnosťou potrebný súhlas aj druhého akcionára.

Informáciu o tom, že investičná skupina Penta Investments je pomerne blízko k dohode o vstupe do slovenského vydavateľského domu Petit Press, jeho generálny riaditeľ Alexej Fulmek potvrdiť nemôže. V prípade, že jeden z vlastníkov Petit Pressu, nemecké vydavateľstvo Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaf­t, bude chcieť predať svoj 50-percentný podiel, predkupné právo na tieto akcie má Prvá slovenská investičná skupina. Tá je druhým spoluvlastníkom. „Predpokladám, že ak sa Rheinisch-Bergische rozhodne pre tento krok, o čom zatiaľ nemáme informácie, Prvá slovenská investičná skupina si predkupné právo na kúpu akcií uplatní,“ poznamenal.

Penta je stredoeurópska investičná skupina, ktorá bola založená v roku 1994. Pôsobí hlavne v zdravotníctve, finančných službách, výrobe, ale aj maloobchode a v realitnom developmente. Jej portfóliové spoločnosti zamestnávajú viac ako 30 tisíc ľudí a v minulom roku dosiahla hodnota aktív skupiny 6,5 mld. eur. Penta pôsobí vo viac ako desiatich krajinách Európy a má svoje zastúpenie v Prahe, Bratislave, Varšave a Mníchove.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Penta #médiá #SME