Cestári nestíhajú, ľuďom tečú nervy

Motoristi sa hneď v prvý školský týždeň museli obrniť trpezlivosťou, pretože viaceré opravované úseky ciest zostali po lete nedokončené.

08.09.2014 06:00
doprava, zápcha, Karlova Ves, Bratislava, cesta Foto: ,
V bratislavskej Karlovej Vsi cestári dopravu zo štyroch pruhov presmerovali do dvoch, opravu plánovanú na leto však nestihli dokončiť.
debata (19)

Doprava v mestách, ktoré si naplánovali rekonštrukcie ciest cez menej vyťažené obdobie počas letných prázdnin, v ranných a popoludňajších špičkách kolabovala. Stámetrové kolóny tento týždeň pri ceste do práce absolvovali vodiči v Bratislave aj v Košiciach. Cesty sa za plnej premávky opravujú aj v Žiline a Prešove.

V hlavnom meste sa v prvých septembrových pracovných dňoch tvorili rozsiahle kolóny hlavne v časti Karlova Ves, kde zúžili štyri pruhy do dvoch. Na Botanickej ulici opravujú kanalizačný zberač. Cesty na sídlisku boli budované pre menej ľudí a rekonštrukcia tak priniesla okamžitý kolaps dopravy. Hoci mali byť opravy na tomto mieste už dávno skončené, vodičom naďalej komplikujú dopravu do práce a domov.

Za kolapsom dopravy je kanalizačný zberač

„V letných mesiacoch Bratislavská vodárenská spoločnosť požiadala o čiastočnú uzávierku miestnej komunikácie I. triedy Botanická v dĺžke 500 metrov v dôsledku opravy kanalizačného zberača pre Dlhé diely. Pôvodná čiastočná uzávierka Botanickej ulice bola povolená do 31. augusta 2014. V termíne 21. 8. až 31. 8. bola naplánovaná demontáž cestného premostenia a nájazdov a uvedenie vozovky do pôvodného stavu. Tesne pred dokončením po prietrži 23. augusta celé dielo úplne zaplavilo, v dôsledku čoho došlo k poklesu komunikácie a musí sa v danom úseku nanovo kompletne opraviť vrátane nového spevneného podložia,“ vysvetľuje Stano Ščepán, hovorca bratislavského magistrátu.

Opravy na Botanickej by tak po novom mali trvať až do konca septembra. „Požiadali sme o čo najskoršie skrátenie tohto termínu. O to viac, že pre vodičov ide o stresujúce zdržania a dopravná situácia v danom úseku je z hľadiska priepustnosti počtu vozidiel kritická,“ tvrdí Ščepán. Problémová je naďalej aj doprava v bratislavskom Starom Meste, kde sa buduje nová električková trať a čiastočne sú preto uzavreté Štúrova a Pribinova ulica a Šafárikovo námestie.

Koncom leta začali cestári opravovať povrch vozovky vo Vrakuni na Kazanskej ulici na križovatke s Bebravskou ulicou. Úsekom prechádzajú denne stovky motoristov, ktorí vozia svoje deti do miestnych škôl alebo cestujú do práce ďalej po Dvojkrížnej ulici. Dokončený po lete nie je ani nový obchvat za bratislavskou časťou Lamač, ktorým sa majú vodiči dostať smerom na Devínsku Novú Ves či Stupavu.

Kolóny v Košiciach pre opravu podchodu

Polkilometrové kolóny vznikajú každé ráno aj v Košiciach. Metropola na východe Slovenska sa totiž pustila do opravy podchodu na hlavnej ceste. Tú odštartovali koncom leta, no do začiatku školského roka ju nestihli dokončiť.

„Vzhľadom na začiatok školského roka je na úseku smerom k poliklinike ozaj zhustená doprava. Práce by mali byť dokončené v októbri tohto roka,“ tvrdí Linda Šnajdárová, hovorkyňa mesta Košice. Dopravu v tomto úseku koordinujú policajti. V centre Košíc zase robí motoristom vrásky na čele Kuzmányho ulica, z ktorej sa stala jednosmerná, pretože sa tu rekonštruujú električkové trate. Po Kuzmányho sa teda od polovice augusta jazdí v smere od radnice Starého mesta k Štúrovej. Druhý smer slúži teraz ako pracovný pás a motoristi môžu ulicu obísť po Moyzesovej. V prvom septembrovom týždni sa však aj tak tvorili zápchy, najmä pri Steel Aréne, na Palackého ulici a tiež pri amfi teátri.

„V súčasnosti sa začali aj opravy chodníkov. Vzhľadom na nevyčerpané plánované fi nančné prostriedky zo súvislých opráv pripravujeme ešte doplnenie úsekov na niektorých komunikáciách, ktoré boli predmetom opráv,“ tvrdí Šnajdárová.

Rekonštrukcie v Žiline aj Prešove

V Žiline takmer na mesiac uzavrú cestu prvej triedy I/18 pri hypermarkete Tesco. „Zemné a montážne práce súvisiace s podtunelovaním cesty prvej triedy v križovatke Košická budú trvať do konca septembra 2014 z dôvodu jej rekonštrukcie,“ vraví Jana Balogová z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Žiline. Ako dodala, dosiaľ žiadne kolóny súvisiace s týmito opravami nezaznamenali.

Na najväčšiu rekonštrukciu ciest za posledné roky a s tým spojené dopravné obmedzenia sa budú musieť pripraviť motoristi v Prešove. „Komplexná rekonštrukcia miestnych komunikácií a križovatiek v Prešove by mala trvať osem mesiacov v objeme takmer 10 miliónov eur. Táto masívna výstavba nových ciest, diaľnic či obchvatov výrazne zlepší celkovú dopravnú situáciu v našom meste, odľahčí cesty od nákladných áut, no najmä prispeje k bezpečnosti a plynulosti premávky,“ myslí si primátor Prešova Pavel Hagyari.

Rýchlejšiu dopravu ponúkajú BUS pruhy

Pruhy vyhradené špeciálne pre mestské autobusy môžu skrátiť čas dopravy do práce či škôl. Kým motoristi vo vedľajších pruhoch stoja v zápche, BUS pruhom prejde autobus bez zbytočného zdržania. Hlavné mesto chce takýchto pruhov vybudovať čo najviac a motivovať tak vodičov áut prejsť do mestského dopravného prostriedku.

„Aktuálne sú napríklad na Šancovej, Pražskej, Staromestskej ulici, na Dostojevského rade aj na Brnianskej, Trnavskej, Prievozskej, Panónskej, Rusovskej, Dolnozemskej, Einsteinovej, Košickej, Bajkalskej, Galvaniho a čiastočne aj na Štefánikovej ulici,“ hovorí Stano Ščepán z bratislavského magistrátu. Celková dĺžka zatiaľ vyčlenených BUS pruhov je tak 23 kilometrov.

„Dlhodobejšie máme záujem vytvoriť BUS pruh na Štefánikovej ulici. Aj na základe úspešného vyhodnotenia testu BUS pruhu od prezidentského paláca k Slovenskej akadémii vied. Nesúhlasí s ním však Krajský dopravný inšpektorát,“ dodáva Ščepán.

Odborníci upozorňujú, že vozovka musí byť pri zavedení BUS pruhu dostatočne široká, teda mala by mať aspoň tri pruhy, keďže v jednom budú výlučne premávať autobusy. BUS pruhy zavádzajú postupne aj v Košiciach, a to na Štúrovej ulici, južná strana, na Magnezitárskej pri výjazde na Dopravnú a na Vojenskej ulici, severná strana.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #doprava #dopravné zápchy