Na straty z ruského embarga dá Brusel viac eur

Ministri poľnohospodárstva krajín EÚ sa v piatok v Bruseli dohodli na potrebe zvýšiť rozpočet na pomoc výrobcom zasiahnutým ruským embargom na dovoz potravín.

06.09.2014 12:25
debata (9)

Na konkrétnej sume sa ministri nedohodli. Pri neoficiálne časti rokovania sa však hovorilo o tom, že by celková suma mohla vzrásť približne päťkrát až na približne jednu miliardu eur.

„Všetci sa zhodli na tom, že je potrebné zvýšiť finančné prostriedky. Že to, čo je dnes alokované, tých necelých 200 miliónov eur, rozhodne stačiť nebude,“ uviedol český minister poľnohospodárstva Marian Jurečka. Ministri sa podľa neho zhodli, že peniaze na pomoc pestovateľom či výrobcom je potreba hľadať aj mimo rozpočtu Spoločnej poľnohospodárskej politiky (SPP) tak, aby nedošlo k nabúraniu dotačného systému.

„Hovorilo sa tam o intervenčnom mechanizme výkupe niektorých komodít,“ povedal Jurečka. Ako ďalšiu možnosť pomôcť poľnohospodárom a potravinárom sa podľa neho javí priama finančná náhrada poľnohospodárom v najviac postihnutých regiónoch.

„Napríklad Pobaltie alebo Poľsko sú na tom podstatne horšie ako niektoré iné členské štáty,“ podotkol minister. Väčšia časť výpestkov a mliečnych výrobkov by sa mohla uplatniť aj v programoch, v rámci ktorých dostávajú európski školáci dotované ovocie, zeleninu a mliečne výrobky.

Podľa opatrenia zverejneného vo štvrtok budú môcť členské štáty podporovať dlhodobé skladovanie niektorých mliečnych produktov, uviedol minister. Hovorilo sa tiež o možnej pomoci vývozcom mäsa a rýb, ktoré sa do Ruska vyvážajú predovšetkým z niektorých západoeurópskych krajín.

Všetok dovoz mäsa, rýb, mlieka, mliečnych výrobkov, ovocia a zeleniny z EÚ, USA a z niekoľkých ďalších západných krajín zakázala Moskva začiatkom augusta. Reagovala tak na západné sankcie uvalené pre krízu na Ukrajine na vybrané ruské spoločnosti, predstaviteľov a niektoré odvetvia ruskej ekonomiky. Podľa odhadu českého ministerstva poľnohospodárstva prídu českí vývozcovia poľnohospodárskych a potravinárskych produktov priamo na tržbách o 250 až 300 miliónov Kč. Prepad cien v dôsledku pretlaku tovar na trhu EÚ im môžu podľa Potravinárskej komory spôsobiť až miliardové škody.

Európska komisia predstavila rôzne opatrenia na podporu európskych poľnohospodárov a výrobcov potravín. Hodnota týchto opatrení sa podľa európskeho komisára pre poľnohospodárstvo Daciana Ciolosa túto stredu pohybovala okolo 180 miliónov eur.

Komisia napríklad uvoľnila 125 miliónov eur na pomoc pestovateľom ovocia a zeleniny podliehajúcim skaze, ďalšia pomoc je určená aj pestovateľom broskýň aj nektáriniek a dodávateľom mliečnych výrobkov.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo