Vyvlastňovať pre diaľnicu sa nebude

Obce Trenčianskeho kraja, ktorými bude prechádzať pripravovaný úsek rýchlostnej cesty R2 Mníchova Lehota – Ruskovce, chcú mať istotu, že nová dopravná tepna v ich blízkosti nezníži kvalitu života ich občanov.

06.09.2014 08:45
doprava, cesta Foto: ,
Cesta medzi Trenčínom a Prievidzou je v súčasnosti postrachom pre vodičov.
debata (2)

Svoje požiadavky vo štvrtok predložili na rokovaní s predstaviteľmi Národnej diaľničnej spoločnosti a Trenčianskeho samosprávneho kra­ja.

Pripravovaný úsek bude viesť katastrami obcí Mníchova Lehota, Trenčianske Mitice, Trenčianske Jastrabie, Svinná, Dežerice a Ruskovce. Starostovia dotknutých obcí sa zhodujú v tom, že chcú byť od hlučného suseda izolovaní.

„Požadujeme v prvom rade odhlučnenie cesty od obce, protihlukovú stenu. Samotný prameň minerálnej vody, ktorý je v lokalite Trenčianskych Mitíc, táto stavba určite neohrozí, pretože je to ďaleko,“ vraví Dušan Rozemberg, starosta obce Trenčianske Mitice.

Rýchlostná cesta sa napojí na úsek R2 Ruskovce – Pravotice, ktorý sa už buduje. „Rozhodne požadujeme protihlukové zábrany. Okrem toho budeme dôsledne skúmať, ako je to s odvodnením novej komunikácie,“ dodal Jozef Kováč, starosta Mníchovej Lehoty.

Starostovia zatiaľ nepoznajú prípad, že by niektorý majiteľ pozemku, ktorým má nová cesta viesť, nechcel predať svoj majetok, nepredpokladajú, že by malo prísť k vyvlastneniu. Ľudia skôr chcú, aby rýchlostná cesta bola čím skôr hotová. Cesta I/50, ktorá je v súčasnosti hlavnou spojnicou, je totiž vo veľmi zlom stave.

„Všetci si želáme, aby sa táto cesta už začala stavať, pretože vo Svinnej cesta prechádza zastavaným územím, je to veľký problém zvlášť pre ľudí, ktorí bývajú v jej blízkosti. Hlavne pre mladé rodiny, ktoré musia tadiaľto chodiť s kočíkom, pretože tam nie je ani krajnica,“ zdôraznila Anna Sýkorová, starostka Svinnej.

Podľa Jaroslava Plevu, vedúceho odboru dopravy Trenčianskeho samosprávneho kraja, patrí tento úsek cesty I/50 k najzaťaženejším cestám nielen na území kraja, ale v rámci celej republiky, a zo stavebno– technického hľadiska nespĺňa štandardy Európskej únie. Po dokončení rýchlostná komunikácia spojí najväčšie mestá kraja, Trenčín a Prievidzu. V súčasnosti je medzi nimi veľmi zlé dopravné spojenie, je to cesta bez krajnice, plná nebezpečných úsekov, križovatiek a zákrut. Prvý úsek R2 sa začal stavať tento rok v marci ako obchvat Bánoviec nad Bebravou. Pre úsek Mníchova Lehota – Pravotice sa v súčasnosti pripravuje dokumentácia pre stavebné povolenie. Samotná stavba by sa mala začať v roku 2016 a skončiť v roku 2019. © AU

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #doprava #rýchlostná cesta #R2