Rakúska Voestalpine bude dodávať oceľ pre South Stream

Rakúska oceliarska skupina Voestalpine do jari 2015 dodá 120 tisíc ton ocele na výstavbu plynovodu Južný prúd (South Stream), ktorý má prepravovať ruský plyn na európske trhy. Spoločnosť o tom informovala v piatok.

05.09.2014 14:36
debata (14)

Kontraktu na výstavbu druhého zo štyroch paralelných plynovodov v rámci projektu Južný prúd sa sankcie voči Rusku nedotýkajú, uviedla firma Voestalpine. Západné krajiny prijali ekonomické sankcie voči Moskve pre jej rolu vo vojne na východnej Ukrajine.

Spoločnosť nekonkretizovala, aká je hodnota nového kontraktu. Hovorca firmy Voestalpine Peter Felsbach však povedal, že je to objednávka, ktorá nasleduje po prvej objednávke z januára, a je v rovnakom rozsahu. V januári firma podpísala zmluvu o dodávke ocele pre inú časť Južného prúdu. Hodnota kontraktu sa odhadovala na sumu približne 100 mil. eur.

Južný prúd ešte len čaká na schválenie Európskou úniou. Projekt v hodnote 40 mld. USD, ktorý presadzuje ruská plynárenská spoločnosť Gazprom, by obchádzal Ukrajinu a dopravoval by plyn, ktorý by uspokojoval takmer 14 % európskeho dopytu. Južný prúd by zároveň posilnil postavenie Rakúska ako plynárenského centra.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #sankcie