Západ môže uvoľniť protiruské sankcie, ak začne prímerie

Západ je pripravený prijať ďalšie sankcie voči Rusku, ak však začne platiť oznámené prímerie na Ukrajine, môžu byť sankcie uvoľnené. Vyhlásil to britský minister zahraničia Philip Hammond počas summitu NATO v Newporte.

05.09.2014 09:05 , aktualizované: 11:54
debata (14)

Západ je pripravený prijať ďalšie sankcie voči Rusku, ak však začne platiť oznámené prímerie na Ukrajine, môžu byť sankcie uvoľnené. Vyhlásil to britský minister zahraničia Philip Hammond počas summitu NATO v Newporte. Krajiny EÚ v súčasnosti schvaľujú ďalšiu vlnu protiruských opatrenia, zatiaľ čo na Ukrajine by popoludní mohol začať platiť pokoj zbraní.

„Najracionálnejšie je pokračovať s naším plánom na uplatnenie nových sankcií. Potom, ak bude podpísané prímerie a vojde do platnosti, potom môžeme uvažovať o uvoľnení sankcií,“ povedal šéf britskej diplomacie stanicu BBC.

Podľa neho existuje mnoho pochýb okolo reálneho uplatňovania a dodržiavania prímeria, ktoré by malo začať platiť o 13:00 SELČ. Jeho začiatok záleží na tom, či sa v Minsku zíde takzvaná kontaktná skupina zložená zo zástupcov Ukrajiny, Ruska, separatistov a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe.

Ak sa podarí pokoj zbraní reálne zaviesť a udržať, môže Západ podľa Hammonda uvoľniť sankcie okamžite. Teraz je však stále na programe rokovania o nových postihoch, uviedol minister.

Diplomatické riešenie situácie na Ukrajine, o ktoré sa v súčasnosti svojim mierovým plánom usiluje ruský prezident Vladimir Putin, by mohlo Moskve značne ekonomicky uľaviť. Napríklad francúzsky prezident François Hollande vo štvrtok vyhlásil, že Brusel chce najprv vidieť pokrok.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že členovia NATO chcú politické riešenie ukrajinskej krízy. Na rad by však mohli prísť aj ďalšie sankcie.

„Tiež sme pripravení pritlačiť a zaviesť ďalšie sankcie,“ povedala Merkelová. „Posolstvo ale je, že chceme politické riešenie. My a predovšetkým ukrajinský prezident sme samozrejme pripravení hovoriť o tom s Ruskom,“ doplnila.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rusko #USA #sankcie