Žiadame výnimky, sankcie inak spustia prepúšťanie

Slovensko žiada Európsku komisiu o zmäkčenie pripravovaných nových sankcií proti Rusku. Ak by Brusel našej vláde nevyhovel, viaceré slovenské firmy spustia prepúšťanie svojich zamestnancov.

04.09.2014 16:00 , aktualizované: 19:53
sankcie, sústruh Foto:
Ilustračné foto.
debata (111)

Podľa informácií denníka Pravda v pripravovanom zozname sankcií spôsobuje problém zákaz vývozu rôznych obrábacích strojov ruským súkromným firmám. Ide napríklad o sústruhy či špeciálne vŕtačky. Pocítila by to strojárska výroba sústredená na Považí či v Detve.

„Doteraz sa obrábacie stroje nemohli do Ruska vyvážať v prípade zákaziek pre armádny sektor a po novom majú byť sankcie rozšírené aj na civilný sektor. Slovensko chce v rámci rokovaní svojich partnerov v únii presvedčiť o ponechaní zákazu vývozu len pre armádny sektor,“ potvrdila vo štvrtok po mimoriadnom rokovaní vlády hovorkyňa ministerstva hospodárstva Miriam Žiaková. Podobný prístup presadzuje pri ochrane vývozu strojárskych firiem aj susedné Česko.

Vláda dala slovenským zamestnávateľom pripravovaný zoznam sankcií k dispozícií v stredu večer. "Po rýchlej analýze sa nám ozvalo pár členov s tým, že nové sankcie spôsobia prepúšťanie desiatok zamestnancov,“ uviedol Martin Hošták, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov. "Požiadali sme nášho veľvyslanca, aby presadil vyradenie niektorých výrobkov z pripravovaného zoznamu sankcií,“ uviedol slovenský premiér Robert Fico. Konkrétne ide o obrábacie stroje na sústruženie, drvenie, elektroerozívne obrábanie či obrábacie stroje na odstraňovanie kovov a keramických materiálov.

Brusel sa obáva, aby Rusko tieto výrobky nekupovalo fiktívne cez civilný sektor a následne ich neposúvalo armáde. Slovenskí zamestnávatelia so zastavením exportu nesúhlasia. Zároveň však podobne ako slovenská vláda tvrdia, že nové sankcie treba pripomienkovať a nie vetovať. „Nemôžeme ísť hlavou proti múru, lebo od exportu na Západ sme závislí oveľa viac, ako od vývozu do Ruska,“ dodal Hošták.

Premiér Fico vo štvrtok upozornil, že sankcie proti Ruskej federácii sú kontraproduktívne a nič neriešia. „Náš postoj zostáva nemenný, podporujeme politické riešenie krízy na Ukrajine a pokračovanie v otvorenom diplomatickom dialógu s Ruskom. Väčšina členských štátov EÚ si však želá tretie kolo sankcií. Toto je fakt, ktorý nemôžeme opomenúť a musíme túto väčšinu rešpektovať. Avšak v prípade opatrení, ktoré by poškodzovali slovenské hospodárske záujmy, vyhradzujem si právo namietať voči týmto sankciám,“ dodal premiér.

Slovensko tiež navrhuje zmäkčenie pripravovaných sankcií vo finančnom sektore. Zákaz poskytovania takzvaných syndikovaných úverov v eurách totiž môže v prípade problémov zabrániť ruskej Sberbank zachrániť svoje európske dcéry. Na Slovensku má v Sberbank uložené peniaze približne 100-tisíc ľudí. Domáce podniky doterajšie prvé a druhé kolo sankcií zasiahlo minimálne. Problémy spôsobili hlavne odvetné sankcie zo strany Ruska, zakazujúce dovoz potravín z Európskej únie. Podľa údajov ministerstva hospodárstva tri spoločnosti v mliekarenskom sektore udávajú škodu 2,3 milióna eur, spôsobenú tým, že nemôžu vyvážať svoje produkty na trhy Ruskej federácie. Ďalej pri firmách vyvážajúcich mäsové výrobky je aktuálna škoda na úrovni 3,9 milióna eur. Firmy sa najviac obávajú toho, že európske sankcie povedú k ruskej odvete v podobe zákazu dovozu európskych automobilov. V takom prípade podniky podľa premiéra Fica predbežne počítajú so stratou 6– až 8-tisíc pracovných miest.

Slovenskému rozpočtu zároveň pre už prijaté sankcie narastajú výdavky na obranu. „Počas prvého a druhého kola sankcií sa na zoznam firiem, s ktorými nie je možné obchodovať, dostala jedna ruská spoločnosť, ktorá nám zabezpečuje náhradné diely a prevádzku špeciálnych radarov, ktorých cieľom je sledovanie vzdušného priestoru,“ povedal Fico. Slovensko bez ruských náhradných dielov vydrží približne rok. „No potom musíme kúpiť nové radary za 80 miliónov eur,“ upozornil Fico. Ďalšie náklady podľa neho môžu obrane vzniknúť výmenou ruského systému S 300 slúžiaceho na obranu hlavného mesta, chemičiek a jadrových elektrární.

Zväz strojárskeho priemyslu na Slovensku tvrdí, že väčšinu firiem, ktoré združuje, nové, sprísnené sankcie obídu. Pod zväz patrí momentálne približne 70 slovenských firiem. Podľa informácií Pravdy by sankcie malo zo zväzu priamo pocítiť len jedno percento strojárskych firiem, ktoré vyrábajú vojenskú techniku. Ich program je však utajený, preto je ťažké odhadnúť ich straty.

Strojárske spoločnosti vytvárajú na Slovensku približne 40 percent slovenského exportu a zhruba tretinou sa podieľajú na celkovej priemyselnej výrobe v krajine. Ide spolu o zhruba 800 strojárskych spoločností, z ktorých sa však priamou výrobnou činnosťou zaoberá okolo 150. Zvyšný počet sa venuje najmä obchodu s hotovými výrobkami a zariadeniami a službami. Priamo v strojárstve pracuje vyše 20-tisíc ľudí. Od tiež ohrozeného automobilového priemyslu je na Slovensku závislých až 200-tisíc pracovných miest.

Najväčšia dánska banka Danske Bank vo svojej analýze predpokladá, že Európska únia nevydrží obchodnú vojnu s Ruskom a do troch mesiacov zruší sankcie na dovoz ruského tovaru. „Sme presvedčení, že eskalujúcu obchodnú vojnu nebude dlhodobo schopné znášať ani Rusko, ani Európska únia a Brusel zruší sankcie do jedného, maximálne do troch mesiacov,“ uviedla banka s tým, že podobne aj Rusko ukončí obchodné obmedzenia, ktoré zaviedlo voči Európskej únii.

Banka si totiž myslí, že sankcie, ktoré únia uvalila na Rusko pre konflikt na Ukrajine, nebudú mať na jeho politiku takmer žiadny vplyv. Popularita Vladimira Putina je doma naďalej veľmi vysoká a zhoršovanie tamojšej situácie pre embargo bude prichádzať iba postupne, takže si to občania nedajú do súvislosti so správou krajiny. Politický tlak na zmenu teda od občanov nepríde. Okrem toho sa Moskva snaží nahradiť výpadok dovozu z únie tovarmi z Ázie a Latinskej Ameriky, čo predstavuje pre Európu riziko trvalého vytlačenia z trhov.

Severské štáty podobne ako Pobaltie doplácajú na embargo vývozu. Najviac z nich Fínsko. Dôvodom je jeho výraznejšie napojenie na ruský trh, tak v oblasti cestovného ruchu, ako aj obchodu a priamych zahraničných investícií. Naopak, nórska ekonomika by v dlhodobom horizonte mohla z konfliktu vyťažiť, a to vtedy, ak sa EÚ bude snažiť nahradiť časť ruského plynu surovinou z Nórska.

Nateraz však väčšina krajín EÚ tvrdí, že sankcie pomôžu. „Putin podceňuje silu európskej jednoty a jej odhodlanie prísnejšie zakročiť. Na poli biznisu to už v rámci EÚ a Ruska nebude nikdy také ako predtým,“ povedal na margo nových sankcií podľa britského denníka Daily Telegraph senior diplomat EÚ.

Export akých výrobkov zo Slovenska do Ruska je ohrozený

Päť okruhov, ktoré žiada Slovensko vyňať spod navrhovaných sankcií
Slovensko chce tieto výrobky naďalej dodávať pre civilný sektor, aj keď návrh nových sankcií Európskej komisie počíta so zastavením ich exportu pre armádu aj ruský civilný sektor

  • Obrábacie stroje na sústruženie
  • Obrábacie stroje na drvenie
  • Stroje na elektroerozívne obrábanie
  • Obrábacie stroje na odstraňovanie kovov, keramických materiálov alebo kompozitov
  • Vŕtačky na hlboké diery a sústružiace stroje upravené na hlbinné vŕtanie, ktoré dosahujú maximálnu hĺbku diery viac ako päť metrov

O čo v návrhu nových sankcií EÚ proti Rusku celkovo ide

Aké výrobky sa nebudú môcť exportovať z EÚ do Ruska
- Sankcie platné od augusta sa v rovnakých sektoroch (finančný, energetický a zbrojársky) rozšíria

  • Doteraz bol zakázaný nákup nových ruských akcií a dlhopisov. Po novom budú zakázané aj syndikované úvery nielen bankám, ale aj energetickým a zbrojárskym firmám (syndikované úvery sú spoločné úvery skupiny bánk)
  • Zakázané budú úvery alebo iná finančná pomoc (nákup akcií, dlhopisov) pre štátne firmy, ktoré sa zaoberajú prieskumom, ťažbou a prepravou ropy
  • Ruské banky si stále budú môcť požičiavať na európskych trhoch, no už splatnosť nebude 90, ale len 30 dní
  • Rozšíri sa zoznam tovarov dvojitého použitia, na ktoré bude platiť zákaz exportu. Dosiaľ to boli len tovary s jasným využitím v armáde. Po novom to budú aj v civilnom sektore využiteľné špeciálne materiály, vysokovýkonné počítače a elektronika a niektoré strojárske výrobky
  • Zakázaný bude aj export technológií a služieb, ktoré umožňujú ťažbu ropy na mori, v Arktíde, frakovaním, prieskum nálezísk a prepravu surovín

Pôvodnú agentúrnu správu nahradil autorský článok denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #SDKÚ #Robert Fico #sankcie #Pavol Frešo