Rosnefť kúpil ropnú divíziu Morgan Stanley, Brusel s tým nemá problém

Európska komisia vo štvrtok schválila americkej banke Morgan Stanley plán predaja jej divízie obchodovania s ropou ruskému ropnému gigantovi Rosnefť.

04.09.2014 13:33
debata (4)

Transakcia nevyvoláva obavy z narušenia konkurenčného prostredia, pretože aj po fúzii zostane na trhu veľa veľkých aktérov, uviedla komisia podľa agentúry Reuters.

Morgan Stanley sa so spoločnosťou Rosnefť dohodla na predaji divízie obchodovania s ropou vlani v decembri. Stala sa tým ďalšou spoločnosťou z Wall Streetu, ktorá sa zbavuje aktivít na poli komodít.

Predávaná časť má ročné tržby okolo jednej miliardy dolárov, viac ako 100 obchodníkov a ďalších špecialistov na dodávky suroviny a podiel 49 percent v spoločnosti Heidmar, ktorá je jedným z najväčších svetových prevádzkovateľov tankerov. Transakcia nebude zahŕňať ropné nádrže Morgan Stanley, ropovody a ropnú firmu TransMontaigne.

Morgan Stanley rovnako ako ostatné veľké banky pociťuje zvýšený tlak regulačných orgánov na posilnenie kapitálu a podnikania v komoditách sa už dlhšie snaží zbaviť. Pre najväčšiu ruskú ropnú spoločnosť Rosnefť, v ktorej čele stojí vplyvný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina Igor Sečin a kde má štát podiel skoro 70 percent, ide o významný krok, ktorým vstupuje na americký trh. Rosnefť sa vlani po prevzatí menšieho rivala TNK-BP stala podľa objemu ťažby najväčšou verejne obchodovanou ropnou spoločnosťou na svete.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #Rosnefť