Rosnefť a ExxonMobil začali prieskumné práce v polárnej oblasti

Najväčšia ruská ropná spoločnosť Rosnefť a jej americký partner ExxonMobil začali prieskumné práce v Mori Laptevovcov severne od Sibíri.

02.09.2014 15:25
debata (4)

Oznámila to v utorok agentúra AFP. Spoločnosť Rosnefť sa spolu s niekoľkými ďalšími ruskými podnikmi stala na konci júla terčom sankcií, ktoré Západ uvalil na Rusko kvôli ukrajinskej kríze.

Rosnefť uviedla, že spolu s americkým partnerom začala prieskumné práce v dvoch blokoch s rozlohou vyše 20 hektárov. Práce by mali trvať do konca októbra. Podľa agentúry ITAR-TASS Rosnefť vlani dostala licenciu na prieskum a produkciu uhľovodíkov v oboch oblastiach.

Spoločnosť Rosnefť sa pre západné sankcie ťažšie dostáva k západným peniazom. Zadlžený podnik, v ktorom má štát podiel 69 percent, tak nedávno požiadal o štátnu pomoc, ktorá by mu pomohla so splácaním dlhu.

Ruská firma aj po zavedení západných sankcií uisťuje, že jej spolupráca s veľkými západnými spoločnosťami pokračuje. Napríklad v auguste podnik začal ďalší projekt so spoločnosťou ExxonMobil v Karskom mori v ruskej polárnej oblasti.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok naznačil, že Rosnefť ponúkla Číne podiel v jednom z najväčších ruských ropných projektov Vankor. Produkcia tamojšieho ropného poľa v druhom štvrťroku zodpovedala približne štyrom percentám čínskeho dopytu po rope. Šéf Kremľa uviedol, že Rusko by prípadnú účasť Číňanov privítalo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Exxon Mobil #Rosnefť