Argentína sa odvolá proti zablokovaniu splátky dlhu

Argentína sa odvolá proti rozhodnutiu amerického súdu, ktorý vyhlásil za nelegálnu splátku 539 miliónov USD majiteľom reštrukturalizovaných dlhopisov z peňazí uložených u americkej banky Bank of New York Mellon Corp (BNY Mellon).

30.08.2014 08:00
debata

Uviedla to agentúra Reuters. Argentína sa chce tiež odvolať proti nariadeniu amerického sudcu Thomasa Griesu, ktorým súdne zakázal splátky dolárových dlhopisov vydaných podľa argentínskeho prá­va.

BNY Mellon pôsobí ako finančný sprostredkovateľ medzi Buenos Aires a jeho veriteľmi. V júni poslúchla rozhodnutie amerického súdu a zablokovala splátku dlhu, ktorý bol zreštrukturali­zovaný po bankrote Argentíny v roku 2002. Zohrala tak významnú úlohu v spore, ktorý Argentínu v júli dostal do druhej platobnej neschopnosti za 13 rokov.

Argentína tento týždeň zrušila BNY Mellon povolenie na prevádzku činnosti v krajine. Podľa šéfa argentínskej vlády Jorgeho Capitanicha finančný dom si neplnil povinnosti ako správca niektorých argentínskych vládnych dlhopisov a centrálna banka zrušila povolenie BNY „pre zastúpenie v Argentíne“.

Argentína podľa amerického súdu nemôže platbu vykonať, kým sa nedohodne na podmienkach platieb so skupinou amerických hedgeových fondov, ktoré podmienky reštrukturalizácie odmietli a požadujú úhrady splátok v plnej výške. Krajina teraz plánuje, že BNY Mellon nahradí argentínskou štátnou bankou Banco de la Nación, na ktorú sa nebude vzťahovať právomoc amerických súdov. Podľa amerického súdu je tento plán nezákonný.

debata chyba
Viac na túto tému: #bankrot #USA #Argentína