Gabčíkovo opäť rozhádalo vládu a elektrárne

Vodná elektráreň Gabčíkovo stavia proti sebe vládu a sprivatizované Slovenské elektrárne.

29.08.2014 09:40
vodné dielo Gabčíkovo Foto: ,
Na Vodnom diele Gabčíkovo sa okrem opravy plavebnej komory (na fotografi i) pripravujú aj generálne opravy turbín na príslušnej elektrárni. Opravy podľa štátu meškajú. Prevádzkovateľ Slovenské elektrárne kritiku odmieta.
debata (4)

Vládny kabinet najnovšie tvrdí, že elektrárne nedodržiavajú zmluvu o prevádzke elektrárne z roku 2006. Štát má výhrady k tokom peňazí, ktoré elektrárne ako prevádzkovateľ zdroja posielajú vlastníkovi elektrárne štátnej Vodohospodárskej výstavbe. Rozdielne postoje sú aj k obnove turbín.

Už prvá vláda Roberta Fica zmluvu o prevádzke gabčíkovskej elektrárne napadla na súdoch. Konečný verdikt doteraz nezaznel. Navyše nedávno sa v elektrárňach uskutočnila policajná razia, ktorá podľa informácií Pravdy súvisela práve aj so zmluvou na prevádzku Gabčíkova. Polícia v danej veci vedie vyšetrovanie vo veci obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku a zločinu skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie.

Vláda aktuálne vlastníkovi elektrární talianskemu Enelu vyčíta aj meškanie dostavby jadrových elektrární Mochovce. Enel už ohlásil, že jeho 66 % akcií elektrární je na predaj. Premiér Robert Fico povedal, že vláda bude klásť pri zmene majiteľa podmienky tak, aby sa zvýšil vplyv štátu ako 34–% akcionára. Špekuluje sa, že štát by mohol požadovať urýchlenú dostavbu Mochoviec a ústupky by zrejme mohol žiadať práve aj pri Gabčíkove.

„Slovenské elektrárne si neplnia povinnosti vyplývajúce zo zmluvy, na základe čoho dochádza v súčasnosti k viacerým problémom spojeným s prevádzkou Vodnej elektrárne Gabčíkovo, v dôsledku ktorých vzniká pre náš podnik škoda,“ uviedla Vodohospodárska výstavba v správe, ktorú včera prerokovala vláda. Podľa štátneho podniku sú problémom platby zo strany Slovenských elektrární, ktoré majú za prenájom vodnej elektrárne na Dunaji platiť.

Vodohospodárska výstavba dokonca tvrdí, že Slovenské elektrárne môžu ohroziť bezpečnú prevádzku vodnej elektrárne. „Do dnešného dňa nebol záväzným spôsobom zo strany štatutárnych orgánov Slovenských elektrární odsúhlasený časový harmonogram realizácie generálnych opráv turbín. Tie mali byť už dávno realizované,“ uviedol vodohospodársky podnik.

„Chceme, aby Slovenské elektrárne urobili generálne opravy, aby účtovali veci tak, ako im vyplývajú zo zmluvy, aby nezatajovali informácie, ktoré vyplývajú z hospodárenia na vodnej elektrárni v Gabčíkove,“ povedal po rokovaní vlády minister životného prostredia Peter Žiga, ktorý vylúčil, že by správa z vlády mala niečo spoločné s júlovou policajnou raziou v elektrárňach.

Slovenské elektrárne všetky obvinenia odmietajú. „Plníme si všetky záväzky vyplývajúce zo zmlúv a dohôd upravujúcich prevádzku a majetkovoprávne vzťahy na Vodnom diele Gabčíkovo,“ reagovali Slovenské elektrárne s tým, že za prenájom elektrárne riadne odvádzajú Vodohospodárskej výstavbe 65 % výnosov z predaja elektriny vyrobenej na Vodnom diele Gabčíkovo.

Slovenský dominantný výrobca elektriny je presvedčený, že nijakým spôsobom neohrozuje bezpečnosť prevádzky gabčíkovskej elektrárne. „Počas celej doterajšej prevádzky vodnej elektrárne v Gabčíkove z našej strany nedošlo k žiadnym závažným poruchám alebo iným rizikovým udalostiam. Technický stav elektrárne je neustále kontrolovaný tímom expertov a zodpovedá náročným medzinárodným štandardom. Dôkazom vynikajúceho stavu technologických zariadení boli aj povodne minulý rok, keď všetky gabčíkovské turbíny boli v prevádzke a prevádzali povodňové prietoky,“ uviedli Slovenské elektrárne. Tie tvrdia, že v súčasnosti pracujú na novom harmonograme generálnych opráv turbín, keďže ten, ktorý bol prijatý počas predchádzajúceho vedenia Vodohospodárskej výstavby, bol novým vedením odmietnutý.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenské elektrárne #Gabčíkovo