Škótski podnikatelia podporili nezávislosť

Zhruba 200 popredných škótskych podnikateľov podporilo v otvorenom liste nezávislosť Škótska na Veľkej Británii.

28.08.2014 17:17
debata (1)

Samostatnosť je v najlepšom záujme Škótska a skutočnú hrozbu pre škótsku ekonomiku predstavuje britská Konzervatívna strana, ktorá chce vypísať referendum o zotrvaní Veľkej Británie v EÚ, tvrdia signatári dokumentu. List uverejnil vo štvrtok denník The Herald.

Deň predtým skupina iných škótskych podnikateľov, medzi nimi aj šéfovia gigantov BHP Billiton a HSBC bank, varovali, že viaceré životne dôležité otázky vrátane tej, akou menou by nezávislé Škótsko platilo, zostávajú pred blížiacim sa referendom otvorené.

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Londýn pritom varuje Edinburgh, že v prípade odtrhnutia sa nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci.

EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny. Referendum o nezávislosti Škótska sa uskutoční 18. septembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Škótsko