Rosnefť pomoc od štátu dostane, ale výrazne menšiu

Ruská ropná spoločnosť Rosnefť, zasiahnutá západnými sankciami, môže dostať nejakú štátnu pomoc, ale výrazne menšiu, ako podnik žiadal. Oznámil to v utorok podľa agentúry Reuters ruský minister hospodárstva Alexej Uljukajev.

26.08.2014 21:35
debata (3)

Šéf ropného gigantu Igor Sečin podľa nedávnej správy denníka Vedomosti požiadal o vládnu pomoc vo výške 1,5 bilióna rubľov (31 miliárd eur) zo štátneho fondu, aby podniku pomohol zvládnuť západné reštrikcie. USA a Európska únia ich na Moskvu uvalili pre sporné ruské zapojenie do ukrajinskej krízy.

„Nejaké možnosti podpory existujú, veľkosť tejto sumy je ale rádovo menšia,“ povedal minister novinárom.

Rosnefť sa pre sankcie ťažšie dostáva k západným peniazom. Podnik má pritom čistý dlh 44,5 miliardy dolárov, ktorý pochádza najmä z minuloročnej akvizície ropnej spoločnosti TNK-BP. Ako spoločnosť informovala v najnovších dokumentoch, musia do konca roka splatiť 400 miliárd rubľov a v nasledujúcom roku ďalších 626 miliárd rubľov.

„Spoločnosť má problém s nedostatkom financovania z medzinárodných trhov. Rokoval som o tomto probléme s vedením podniku,“ uviedol podľa Reuters aj minister.

Ratingová agentúra Moody's sa domnieva, že Rosnefť podnikla kroky k tomu, aby nebezpečenstvo spojené s refinancovaním zmiernila, keď podpísala ropný kontrakt s čínskou CNPC. Oba podniky sa vlani v júni dohodli na tom, že Rusko zdvojnásobí dodávky ropy do Číny na 600 000 barelov denne. Obchod má hodnotu 270 miliárd dolárov a spomínaná ropa má z Ruska do Číny tiecť od roku 2018 do roku 2037.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Rosnefť